- Home
- Baby
- Ontwikkeling baby
- Hoe je baby leert lopen
Inhoudsopgave
Eén van de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van je baby is het zetten van zijn eerste stapjes. Voor jou is het haast zeker weten een moment dat je nooit meer zal vergeten. De eerste stapjes van je baby zijn wankel en onzeker, maar voor je het weet rent en vliegt je baby overal heen waar hij maar wil. Lees verder als je meer wil weten over hoe je baby leert lopen.
Wanneer gaat mijn baby lopen
Het is niet te voorspellen wanneer een baby zijn eerste stapjes gaat zetten. Sommige baby’s zijn heel snel en zetten hun eerste stappen al als ze tien maanden oud zijn, maar er zijn ook baby’s die pas gaan lopen als ze 1,5 jaar of ouder zijn. De meeste baby’s gaan echter hun eerste stappen zetten als ze 13 tot 15 maanden oud zijn.
Het moment waarop jouw baby voor het eerst gaat lopen, is deels genetisch bepaald, maar het is ook afhankelijk van de lengte en het gewicht van je kindje, welke voeding hij of zij krijgt en of hij goed kan kruipen of niet. Een kind dat niet goed kruipt, loopt soms veel eerder dan een baby dat goed op handen en voeten kan kruipen.
Mijn baby trekt zich op
Als je baby zich begint op te trekken, bijvoorbeeld aan de bank of aan de rand van de tafel, duurt het vaak niet lang meer voor hij zijn eerste stapjes gaat zetten. Zodra jouw baby zich gaat optrekken aan meubels, is het zeker belangrijk om ervoor te zorgen dat de kamer kindveilig is. Zet gevaarlijke dingen aan de kant, en spullen die kunnen omvallen kan je beter hoger wegzetten.
Ook is het verstandig ervoor te zorgen dat je baby goed schoeisel heeft. Een sokje met reliëf zodat je baby niet uitglijdt is een optie. Ook wordt het nu het moment om jouw baby zijn eerste schoentjes aan te schaffen.
Je baby helpen bij het lopen
Het is heel belangrijk dat jouw baby zich in zijn of haar eigen tempo kan leren ontwikkelen, je mag je baby hier nooit in overhaasten. Laat je baby dan ook niet lopen als hij dat nog niet uit zichzelf zou doen. Je loopt dan het risico dat je baby bang en onzeker gaat worden, en dat resulteert vaak in een (lichte tot ernstigere) vertraging in zijn of haar ontwikkeling.
Maar dit betekent niet dat je je kindje niet mag helpen. Het is juist fijn als jij je kleintje een handje kan helpen. Dit is goed voor het zelfvertrouwen van je baby, en voor jou is het ook leuk omdat je je kind kan helpen zijn of haar lichaam te ontdekken en te leren kennen. Als jij jouw baby helpt met zijn eerste stapjes, zorg dan dat je in een kamer bent waar hij niet over een kleed kan struikelen of uitglijdt op een gladde vloer. Als je meubels in de kamer hebt staan, zorg ervoor dat ze stevig genoeg zijn zodat je baby zich daaraan kan optrekken.
Wanneer je baby zich al kan optrekken aan bijvoorbeeld de salontafel, kan je hem ook een stevige kar geven die hem helpt bij het zetten van zijn eerste stapjes. Let er bij de kar wel op dat deze niet te snel weg kan glijden; dit kan namelijk valpartijen veroorzaken.
Vallen en opstaan
Als jouw baby net leert lopen, zal hij waarschijnlijk nog veel vallen. Omdat het lopen voor hem nog erg moeizaam is, en de beenspieren nog niet volledig ontwikkeld, zal hij regelmatig de controle over zijn benen verliezen. Hij zal dan over zijn eigen voeten struikelen en zijn hoofd stoten. Als je je hier zorgen over maakt, is het wel belangrijk om rustig te blijven. Als je bij elke valpartij van je baby paniekerig reageert, zal je een baby krijgen die bij elke keer zijn hoofd stoten erg zenuwachtig wordt. Dit kan resulteren in een baby die over voorzichtig wordt, en dat komt zijn natuurlijke ontwikkeling niet ten goede. Als jij kalm blijft, zal je kindje gewoon weer opstaan en verder gaan met oefenen.