Babyschoenen - De eerste schoentjes kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van de eerste schoentjes? In het begin zal je baby geen schoenen dragen, en ook als je baby net leert lopen, is het het beste om je baby op blote voetjes te laten lopen. Wanneer je kindje namelijk leert lopen, zal hij of zij de teentjes gebruiken om het evenwicht te bewaren en om zich vast te grijpen. Het dragen van schoenen zal dit belemmeren. Heeft je kindje koude voeten, dan kan je wel sokken aantrekken met speciale anti-slipzolen.

Wanneer heeft mijn baby schoenen nodig

In principe heeft je baby de eerste schoentjes pas nodig als je kindje echt buiten gaat lopen. Bij het uitzoeken van de eerste schoenen van je baby, moet je goed kijken naar een juiste pasvorm van de schoenen. Schoenen die te klein zijn kunnen (net als sokken die te klein zijn), verschillende voetproblemen veroorzaken. Sommige problemen aan de voet zijn niet erg (zoals een blaartje), maar andere voetproblemen kunnen zeer ernstig worden of zijn. Naast een goede pasvorm zijn schoenen ook erg belangrijk voor een juiste houding van je baby of kind.

Tips bij het kopen van de eerste schoentjes

Wanneer je winkels afstruint op zoek naar het juiste paar schoenen voor je baby, zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Met onderstaande tips kan je gegarandeerd de best passende schoenen voor je baby uitzoeken!

  • Let op dat de schoenen breed genoeg en soepel zijn. De zool van de schoen moet in principe dubbelgevouwen kunnen worden. Goede schoenen zijn bijvoorbeeld schoenen met een spekzool.
  • Kies voor een hoge schoen, waardoor de enkel goed ondersteund wordt. Ook hielversterking en een antislip laag in de zool zijn erg belangrijk.
  • Kies voor 100% lederen schoenen in plaats van kunststof schoenen. Leer zit in eerste instantie comfortabeler dan een kunststof schoen, maar laat de voet ook ‘ademen’.
  • Als je schoenen gaat passen met je baby, zorg er dan voor dat je baby goed recht staat op de schoen, met de voet plat op de grond. Als je dan met je wijsvinger tussen de schacht van de schoen en de achterkant van de voet voelt, kan je bepalen of de maat goed is. De voetjes van je baby groeien heel snel, dus zorg voor een halve tot een hele centimeter speling.

Gebruik geen tweedehands schoenen

Het wordt sterk afgeraden om tweedehands schoenen aan je baby te geven. Gebruik ook geen schoenen die al door een oudere broer of zus zijn gedragen. Schoenen die al gebruikt zijn, hebben namelijk de vorm aangenomen van de voet. En geen enkele voet is hetzelfde, dus als schoenen al gedragen zijn door iemand anders, kunnen ze slecht zijn voor de voeten van jouw baby!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.