Het slikken van foliumzuur tijdens zwangerschap verkleint kans op autisme

De Voedings- en de Gezondheidsraad adviseert het gebruik van foliumzuur vanaf 4 weken voor de gewenste zwangerschap tot en met de eerste 8 weken van de zwangerschap. Foliumzuur is hetzelfde als vitamine B11. In de eerste weken wordt de basis van het zenuwstelsel van de baby gelegd, een proces dat meestal goed verloopt. Bij 1 op de 700 gevallen ontstaan er echter aangeboren afwijkingen, zoals een hazenlip of een open ruggetje. Wanneer je genoeg vitamine B11 binnenkrijgt, halveert het risico op deze aangeboren afwijkingen. Lees ook: foliumzuur tijdens de zwangerschap.

Wat is vitamine B11?

Vitamine B11 komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Het is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is dus ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

Bij een tekort aan vitamine B11 ontstaat bloedarmoede. Bij het ongeboren kind is er een verhoogde kans op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn krijgen niet voldoende vitamine B11 binnen met hun voeding. Daarom krijgen ze het advies om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken totdat ze 10 weken zwanger zijn. Zij kunnen daarmee het risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij hun kind verkleinen.

Ook minder kans op autisme door slikken foliumzuur

Uit onderzoek blijkt bovendien dat het ook de kans op een kindje met autisme verkleint. Foliumzuur vanaf vier weken voor de bevruchting verkleint deze kans met maar liefst 40%.

De studie werd uitgevoerd in Noorwegen in de periode tussen 2002 en 2008. Ruim 85.000 baby’s werden tijdens het onderzoek gevolgd. Het risico op autisme en aanverwante stoornissen kwam aanzienlijk minder vaak voor bij de kinderen van moeders die foliumzuur geslikt hadden.

Het onderzoek maakt duidelijk dat verschillende afwijkingen en stoornissen voorkomen kunnen worden door het gebruik van vitamine B11. Het maximale effect werd bereikt als de vrouw vier weken voor de bevruchting al begon met het slikken ervan en daarmee doorging tot en met de achtste week van de zwangerschap. Het risico op het ontwikkelen van een vorm van zware autisme bij kinderen was bij deze vrouwen het kleinst.

Effect op hersenen en ruggenmerg

De resultaten van het onderzoek benadrukken dus nogmaals het belang van het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap. Foliumzuur heeft een effect op de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg. Het is een makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop voedingssupplement dat een belangrijke rol speelt in het verkleinen van de kans op het ontwikkelen van autisme en aanverwante stoornissen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.