- Home
- Zwangerschap
- Een miskraam
Inhoudsopgave
Als je net zwanger bent, ga je een spannende periode tegemoet. Je hoopt dat alles goed gaat en dat je na negen maanden de trotse moeder bent van je kindje. In het begin van de zwangerschap kun je je vaak nog wat onzeker voelen, zeker omdat je je baby nog helemaal niet kunt voelen. De eerste maanden van de zwangerschap zijn dan ook een kritische periode, het risico op een miskraam is dan het hoogst. Het vruchtje moet zich nestelen in de baarmoederwand en zich daar verder gaan ontwikkelen tot een voldragen kind.
Het risico van een miskraam
Helaas gaat het in sommige gevallen wel mis en eindigt je zwangerschap in een miskraam. Onder de 35 jaar is de kans op een miskraam ongeveer 10%, tussen de 35 en 40 jaar eindigt 1 van de 5-6 zwangerschappen in een miskraam en vanaf 40 jaar is de kans zelfs 1 op 3. Bij vrouwen die ouder zijn dan 45 jaar gaat 50% van de zwangerschappen goed; de andere 50% eindigt in een miskraam.
Het vruchtje kan om allerlei redenen afsterven en worden uitgestoten. In de meeste gevallen is er sprake van een aanlegstoornis; het embryo groeit niet verder en het lichaam stoot het af. De natuur regelt dit zelf zo bij veel chromosoomafwijkingen. Een dreigende miskraam valt vaak te herkennen doordat je last hebt van bloedverlies. Soms krijg je ook last van krampen die je tijdens je menstruatie ook ervaart. Als de miskraam doorzet, krijg je een krampende pijn in de baarmoeder en zal het bloedverlies toenemen.
Betekent bloedverlies automatisch een miskraam?
Bloedverlies in de zwangerschap hoeft niet altijd een miskraam te betekenen. Het kan ook een andere oorzaak hebben, zoals een poliep of een ontsteking waardoor de baarmoedermond makkelijk bloedt. Als het bloedverlies inderdaad een voorteken is van een miskraam, valt er helaas niets aan te doen. Medicatie en bedrust zijn zinloos. Met een echo wordt dan gekeken of je nog zwanger bent en de vrucht nog in leven is. Is de vruchtzak leeg en is er geen kloppend hartje meer te zien, dan is de zwangerschap niet meer intact. Het is dan afwachten tot een spontane en hopelijk complete miskraam. Gebeurt dat niet, dan zal een curettage volgen.
Een miskraam kan een heftige gebeurtenis zijn voor veel vrouwen; het is een ervaring die nog lang kan doorwerken. Als je een miskraam hebt gehad, is de kans op herhaling bij een eventuele volgende zwangerschap niet groter dan normaal. Heb je twee miskramen achter elkaar gehad, dan wordt de kans wel groter. In zulke gevallen word je doorverwezen naar een gynaecoloog; wellicht kan hij of zij een oorzaak achterhalen (bijvoorbeeld een aandoening of afwijking).
Wanneer neemt de kans op een miskraam af?
De termijn van 12 weken zwangerschap wordt vaak als een magische grens gezien, omdat het hartje van de baby dan van buitenaf beluisterd kan worden. Als je deze weken goed hebt doorstaan, gaat het in de meeste gevallen ook goed. Toch ligt die grens niet zo strikt vast. Als je na acht weken al een echo hebt gehad en een kloppend hartje hebt gezien, is het grootste gevaar al geweken.