- Home
- Gezondheid
- Complicaties tijdens de zwange ...
Inhoudsopgave
Tijdens je zwangerschap kunnen er tal van complicaties optreden. Complicaties tijdens de zwangerschap zijn niet ongewoon. Gelukkig gaat het meestal niet om ernstige situaties. In dit artikel sommen we de meest voorkomende zwangerschapscomplicaties op en als dat mogelijk is, wat je kan doen om ze te voorkomen.
Groei van je baby
In de laatste 10 weken van je zwangerschap zal je baby gemiddeld zo’n 200 gram per week in gewicht toenemen. Het kan echter voorkomen dat je baby minder hard groeit of dat hij juist wel erg hard lijkt te groeien. In het laatste geval kan er eventueel sprake zijn van zwangerschapsdiabetes.
Soms komt het voor dat een baby erg weinig groeit. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht is het een kwestie van aanleg en heeft de baby zijn maximale groei bereikt. Maar het kan ook zo zijn dat er echt sprake is van een achterstand in zijn groei; dan is het belangrijk om de reden hiervan te achterhalen. Je verloskundige zal de groei van je buik en daarmee van je baby in de gaten houden tijdens elke controle. Indien nodig, kan echoscopisch onderzoek aanvullende informatie geven.
Welke complicaties kunnen er tijdens je zwangerschap optreden?
Placenta-insufficiëntie
In dit geval krijgt de baby niet voldoende voedingsstoffen aangevoerd via de placenta. Dit kan leiden dat een matige groei van de baby en het is belangrijk dat dit tijdig ontdekt wordt. De baby kan hierdoor ondervoed raken en het kan zelfs levensbedreigend zijn. Indien nodig zal de baby eerder door de gynaecoloog gehaald worden door middel van een inleiding of een keizersnede. Uiteraard worden de risico’s voor het kind zorgvuldig afgewogen en wordt er gekeken naar de duur van de zwangerschap.
Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap
Een hoge bloeddruk die veroorzaakt wordt door de zwangerschap krijg je alleen in de tweede helft van je zwangerschap. De laagste waarde van je bloeddruk (de onderdruk) is het belangrijkste. Een onderdruk van 90 is aan de hoge kant. De verloskundige zal je dan in de gaten gaan houden door middel van extra controles. Blijft de onderdruk zo hoog of stijgt deze zelfs, dan wordt je doorverwezen naar een gynaecoloog.
Naast het meten van je bloeddruk, zal de verloskundige ook kijken of er eiwitten in je urine zitten. Als dit het geval is is, wijst dit er op dat de hoge bloeddruk een groter effect op je lichaam heeft. Dan is een doorverwijzing naar de gynaecoloog zeker noodzakelijk. Hij of zij zal dan aanvullend onderzoek doen: een echo om de conditie van de baby te beoordelen en een hartfilmpje van de baby. Ook de moeder ondergaat een onderzoek. Zo zal het bloed onderzocht worden om te kijken of alle organen goed functioneren. Een hoge bloeddruk kan schade aanrichten in je lichaam. Zo worden de bloedvaten slechter, onder andere in je baarmoeder. En je baby is natuurlijk afhankelijk van de bloedvoorziening in je baarmoeder.
Als je naast een hoge bloeddruk ook last hebt van eiwit in je urine en vocht vasthoudt in je benen, handen en gezicht, dan wijst dit op pre-eclampsie, ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd. In het ergste geval kan zich dit ontwikkelen tot eclampsie. Dit zijn stuipen die zeer gevaarlijk zijn voorde baby en de aanstaande moeder. Afhankelijk van hoe ernstig de situatie is, zullen aanvullende maatregelen genomen moeten worden. Denk hierbij aan bedrust en medicijnen die de bloeddruk verlagen. Vroeger werd vaak gedacht dat een zoutloos dieet zou kunnen helpen, maar dat blijkt niet waar te zijn.
Een andere en minder bekende complicatie die een hoge bloeddruk veroorzaakt is het HELLP-syndroom. Lees ook: het HELLP-syndroom.
Vroegtijdige weeën
Vroegtijdige weeën is een van de andere complicaties tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk dat je baby niet geboren wordt voordat je 34 weken zwanger bent. Maar soms kun je toch last krijgen van weeën. In dit geval is het belangrijk dat je er vroeg bij bent en contact opneemt met de verloskundige. Wellicht kunnen de weeën afgeremd worden. Er zal dan een inwendig onderzoek volgen om te kijken of het inderdaad weeën zijn. Wellicht heb je alleen last van harde buiken. Zijn het inderdaad geen vroegtijdige weeën en verlies je ook geen vruchtwater of bloed, dan zal er even afgewacht moeten worden. Bedrust is dan wel noodzakelijk. Zijn het wel degelijk weeën, dan word je doorverwezen naar een gynaecoloog en moet je naar het ziekenhuis. Het kan zijn dat je opgenomen wordt en in combinatie met bedrust weeënremmers krijgt toegediend. Er zal geprobeerd worden om de bevalling zo lang mogelijk uit te stellen en je baby via jou medicijnen toe te dienen om de rijping van de longetjes te bevorderen.
Een kind dat te vroeg geboren wordt, heeft intensieve zorg nodig. Naast overleven moet de baby ook gezond uit deze tijd komen, zonder bijvoorbeeld schade aan de hersenen. De reden van een vroeggeboorte is niet altijd bekend. Het kan zijn dat de moeder last had van hoge koorts of een infectie. Of de baarmoeder is extreem groot of heeft een afwijking.
Overtijd raken
Ben je 42 weken zwanger en nog niet bevallen? Dan ben je medisch gezien overtijd. Lees ook opwekken van weeën: wat kun je zelf doen en inleiden van een bevalling.
complicaties tijdens zwangerschap complicaties zwangerschap hoge bloeddruk zwangerschap Placenta-insufficiëntie