Weeen opwekken wat kun je zelf doen om de bevalling op gang te brengen

Als je zwanger bent leef je op een gegeven moment naar de uitgerekende datum toe. Maar wat als die datum aanbreekt en de bevalling komt nog steeds niet op gang? Als je het wachten beu bent en wat jou betreft de baby nu wel mag komen, schijnen er een aantal methoden te zijn om de bevalling zelf op gang te brengen en dan vooral weeën opwekken. Zoals het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Hierbij de bekendste tips op een rijtje die moeten helpen bij weeën opwekken. De onderstaande tips om de weeën op te wekken zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar baat het niet, dan schaadt het niet.

Tips bij weeën opwekken

Hieronder volgen negen tips die wellicht kunnen helpen om de bevalling op gang te helpen. Heb je zelf nog andere tips of opmerkingen bij deze lijst? Onderaan het artikel kun je reageren!

Kinine

Kinine is een stof die voorkomt in onder andere bitter lemon, tonic en ananas. In deze zorgt kinine voor de bittere smaak. Het schijnt dat kinine de bevalling kan opwekken, maar dat is niet wetenschappelijk onderbouwd. En je zou dan enorme hoeveelheden bitter lemon en/of tonic moeten drinken, wat ook weer niet zo’n goed idee is. Je kleintje houdt namelijk niet zo van bitter. Hetzelfde geldt voor het eten van ananas. Een eventueel risico zou ook kunnen zijn dat je baby in het vruchtwater poept.

Homeopathie

Er zijn tabletjes of druppels van het homeopathische merk VSM die de weeën zouden kunnen opwekken: Caulophyllum. Dit middeltje zou kunnen helpen om de baarmoedermond te laten rijpen. Het middel kan in ieder geval geen kwaad en als je het wilt slikken, kan dat vanaf de 37e week van je zwangerschap.

Kruidig eten

Het eten van sterk gekruid eten zou ook kunnen helpen om de weeën op te wekken. Het brengt de darmen op gang. Let wel op: als de bevalling eenmaal op gang is gekomen, wordt het eten van scherp en gekruid voedsel juist afgeraden. Veel vrouwen kunnen tijdens de bevalling last krijgen van misselijkheid en overgeven en dan voelt het niet prettig als je iets scherps gegeten hebt.

Wonderolie

Het drinken van wonderolie zou ook kunnen helpen. Wonderolie is een laxeermiddel en veroorzaakt darmkrampen, waardoor de bevalling opgewekt kan worden. Om deze reden wordt het gebruik van wonderolie vroeger in de zwangerschap ook afgeraden. Tijdens de laatste fase kan het gebruik van wonderolie net het beslissende zetje geven om de weeën op gang te brengen.

Massage

Een massage van een bepaald punt aan de binnenkant van je voet zou de bevalling op gang kunnen helpen. Je kunt dat zelf of door je partner laten doen, of je kunt bijvoorbeeld naar een voetreflexzonetherapeut gaan. Een alternatieve geneeswijze dus, maar baat het niet, dan schaadt het zeker ook niet.

Stimulatie tepels

Als je je tepels stimuleert door een massage of door eraan te (laten) zuigen, zorg je ervoor dat het hormoon oxytocine vrijkomt. Maar het schijnt dat je dit ook lang moet volhouden en dat het alleen zou helpen als je al op het punt van bevallen staat.

Weeën opwekken met seks

Het krijgen van een orgasme zou kunnen helpen om de bevalling in gang te zetten; het zou het laatste zetje kunnen zijn voor je baarmoeder, aangezien de baarmoeder zich dan krachtig samentrekt. Ook is het bekend dat er in het sperma van de man een bepaald stofje zit dat de weeën kan opwekken. Maar feit blijft dat je lichaam er wel klaar voor moet zijn, anders helpt ook dit echt niet. Natuurlijk is het maar de vraag of je in deze periode nog zin hebt in seks. Mocht dat wel het geval zijn, dan geeft het in ieder geval de nodige afleiding en kan het net het laatste zetje geven en de bevalling op gang helpen.

Frambozenbladthee

Het drinken van deze thee zou kunnen helpen en het kan in ieder geval geen kwaad. Na de bevalling is het ook een goed idee om van deze thee te drinken; het zou het herstel kunnen bespoedigen.

De bevalling opgang helpen door veel te bewegen

Het is sowieso niet verkeerd om in de laatste fase van je zwangerschap voldoende te bewegen. Helpt het niet om de weeën op te wekken, dan kan een wandeling of fietstochtje wel heel erg ontspannend werken. Ze zeggen dat het rijden over hobbels de weeën zou kunnen opwekken, maar het effect hiervan is niet helemaal duidelijk.

Weeën opwekken of afwachten?

Als je na 42 weken zwangerschap nog steeds niet bevallen bent, ben je officieel over tijd. In zulke gevallen zal er overgegaan worden tot een inleiding van de bevalling. Weeën opwekken, er zou een knopje voor moeten zijn dat je in kon drukken als je zover bent. Helaas is het niet zo simpel. Een aantal van de bovenstaande methodes om weeën op te wekken zijn zeker het proberen waard. Helpt het niet, dan heb je in ieder geval weer wat afleiding. Verder zit er helaas weinig anders op dan afwachten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One reply on “Weeën opwekken: wat kun je zelf doen om de bevalling op gang te brengen?”

  • 25 december 2021 at 13:54

    Bij mij waren ‘snachts mijn vliezen al gebroken en het vruchtwater weggelopen maar de weeën kwamen niet goed op gang, in de loop van de middag gaf mijn verloskundige een ‘grootmoeders tip’ om een paar eetlepels wonderolie vermengd met sinaasappelsap op te drinken en daarna meteen een droog beschuitje te eten. Een poosje daarna kreeg ik vrij heftige darmkrampen en ontlasting, maar door die darmkrampen kwamen dus ook de weeën goed op gang, en de bevalling verliep voorspoedig. Dat was dus precies de bedoeling geweest van die wonderolie tip, en het voorkwam dat ik naar het ziekenhuis moest voor een weeën opwekkend infuus!