- Home
- Bevalling
- Pijnbestrijding tijdens de bevalling
- 8 manieren om beter om te gaan ...
Inhoudsopgave
Het wordt niet voor niets een hele bevalling genoemd. Een baby krijgen is hard werken. En je moet ook nog eens met de pijn om kunnen gaan. Geen paniek, er zijn genoeg manieren om de pijn tijdens de bevalling onder controle te krijgen.
Het mooie is dat je voor meer dan 1 manier kunt gaan. Je kunt van te voren natuurlijk nooit weten wat voor jou het beste helpt. En het kan zomaar zijn dat wat nu helpt over 5 minuten weer waardeloos is. De truc is een goede voorbereiding. Hierbij 8 manieren om met pijn tijdens de bevalling om te gaan. Van medicatie tot ademhalingstechnieken. Meer over de mogelijkheden van pijnbestrijding bij een bevalling in het ziekenhuis lees je hier.
1. Ontspan tijdens je bevalling
Het klinkt heel logisch en dat is het eigenlijk ook. Hoe moeilijk het ook is, het is belangrijk om zoveel mogelijk te ontspannen om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. Want als je pijn voelt, raak je automatisch gespannen. Dit verergert weer de pijn, waardoor je weer meer gespannen raakt. Een vicieuze cirkel dus die doorbroken moet worden. De oplossing: ontspan. Probeer het in ieder geval zo veel mogelijk.
2. Ademhaling tijdens je bevalling
Om zo ontspannen mogelijk te blijven, is het belangrijk om op je ademhaling te letten. Het maakt niet uit hoe je het doet, door diep in te ademen of snel te puffen, het gaat om de focus erop. Het zal echt voor opluchting en ontspanning zorgen. En daardoor de pijn tijdens de bevalling te verminderen. En het zal je door de fase van ontsluiting heen helpen. Laat je dan ook gaan hierheen, al gaat het gepaard met de vreemdste geluiden. Het mag, als het je maar helpt.
3. Beweging
Lopen, bewegen, van houding veranderen en op een geboortebal zitten. Veel vrouwen doen het als ze weeën hebben en het helpt ook bij veel vrouwen. Het vermindert de pijn tijdens de bevalling en het bevordert de bevalling. Gewoon door gebruik te maken van de zwaartekracht. En de baby kan zo sneller in de juiste positie voor de bevalling komen. Als je in het ziekenhuis moet bevallen en aan allerlei apparaten ligt, is het natuurlijk niet altijd even makkelijk om te gaan bewegen. Maar wees creatief hierin. Ga staan, ga op je hurken zitten, leun op het bed. Of op je partner.
4. Watertherapie
Warm water kan pijn tijdens de bevalling verminderen. Het helpt je te ontspannen en kan een masserende werking hebben. Veel artsen en verloskundigen adviseren wel om niet te vroeg van de kracht van warm water gebruik te maken. Het zou de bevalling kunnen vertragen. Hier zijn echter geen keiharde bewijzen voor.
5. Massage tijdens de bevalling
Een massage kan pijn tijdens de bevalling verlichten. Veel vrouwen vinden het lekker als hun partner over hun rug wrijft. Of denk aan het masseren van de handen van de voeten. Het heeft niet alleen een ontspannende werken, maar geeft je als vrouw ook het gevoel dat er voor je gezorgd wordt. En dat kan ook weer een boost geven.
6. Ruggenprik – epidurale pijnbestrijding
Je hebt altijd de mogelijkheid om voor een ruggenprik te kiezen om de pijn tijdens de bevalling te verminderen. Tegenwoordig is het niet meer zo dat je volledig verdoofd bent dan. Je voelt altijd nog de druk die je nodig hebt om te kunnen persen. De risico’s zijn ook nihil. Studies tonen aan dat het risico op een langere bevalling of keizersnede niet groter is als je voor een ruggenprik gaat. Je kunt over het algemeen niet meet een ruggenprik krijgen als het hoofdje van de baby al te zien is. In bepaalde medische gevallen mg je geen ruggenprik krijgen: bepaalde bloedstollingsstoornissen, scoliose of rugoperatie in het verleden en bij ernstige infecties zoals sepsis. Maar voor veel vrouwen is het gewoon fijn en prettig om die keuze te hebben. Het kan voor de nodige ontspanning zorgen.
7. Ruggenprik – spinale pijnbestrijding
Epidurale pijnbestrijding tijdens de bevalling kan erg effectief zijn, maar het werkt pas na 10-25 minuten. En continu. Bij spinale pijnbestrijding wordt de prik lager in je rug gezet. De verdoving werkt binnen een minuut en zo’n 45 minuten. Deze methode wordt meestal bij een keizersnede toegepast. En bij vrouwen die al zo lang aan het bevallen zijn dat ze snel minder pijn willen voelen.
8. Opiaten
Vrouwen die geen ruggenprik willen of mogen om de pijn tijdens de bevalling te verminderen, kunnen kiezen voor opiaten. Nadeel is wel dat je er misselijk en duizelig van kan worden. En het komt in de bloedbaan van de baby terecht. De baby kan ook suf worden. Dus als de verwachten is dat de baby er binnen 1 uur is, wordt deze medicatie niet meer gegeven.