Altijd inleiden als de vrouw 42 weken zwanger is

De duur van de zwangerschap bedraagt bij vrouwen gemiddeld 40 weken (280 dagen). Dit is een gemiddelde, de tijd verschilt van vrouw tot vrouw. Een zwangerschap van 38 weken of 42 weken zwanger wordt dan ook nog als normaal beoordeeld. Over het algemeen geldt, hoe langer de draagtijd, des te hoger het geboortegewicht van de baby zal zijn.

Altijd inleiden bij 42 weken zwanger

Een klinisch verloskundige, werkzaam bij Maxima Medisch Centrum heeft onderzoek gedaan aan de Universiteit van Amsterdam. Uit het onderzoek volgt dat vrouwen die de 42-wekengrens van hun zwangerschap naderen, altijd ingeleid zouden moeten worden om de bevalling op gang te brengen. Als je langer wacht om te kijken of de bevalling toch nog spontaan begint, zou dat leiden tot grotere risico’s voor zowel de moeder als het kind. Denk hierbij aan meconiumhoudend vruchtwater, dat wil zeggen dat je baby voor de geboorte in het vruchtwater heeft gepoept. Ook ontstaat het risico op een schouderdystocie. Dit is een complicatie die tijdens de bevalling kan optreden, waarbij als het hoofdje van de baby is geboren, de schouder van het kindje achter het schaambeen van de moeder blijft haken.

Wanneer ben je over tijd?

Ongeveer vijf tot tien procent van de Nederlandse zwangere vrouwen zijn aan het einde van hun zwangerschap over tijd. Dat houdt in dat ze meer dan 42 weken zwanger zijn. In dit geval komen deze vrouwen altijd onder behandeling te staan van een gynaecoloog. Zo worden ze nauwgezet in de gaten worden gehouden ter voorkoming van eventuele complicaties. Zowel de vrouw als het ongeboren kind ondergaan diverse controles. Een bevalling zal dan ook altijd in het ziekenhuis plaats moeten vinden. Deze bevalling wordt dan meestal kunstmatig op gang gebracht (ingeleid). Het kan echter ook voorkomen dat er alsnog afgewacht wordt om te kijken of de bevalling op een natuurlijke en spontane manier op gang komt.

Niet langer wachten dan 42 weken

De onderzoekster geeft naar aanleiding van haar promotieonderzoek toch het advies om na 42 weken zwanger zijn altijd over te gaan op het inleiden van de bevalling. Het afwachten op een natuurlijke bevalling raadt zij dus echt af. De resultaten van haar onderzoek laten namelijk zien dat het inleiden van bevallingen niet tot een verhoging van het aantal spoedkeizersneden leidt. Als er daarentegen na 42 weken afgewacht wordt, brengt dit grotere risico’s met zich mee voor de moeder en het kind in vergelijking met een kunstmatig opgewekte bevalling.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 replies on “Altijd inleiden als de vrouw 42 weken zwanger is”

  • 28 februari 2018 at 14:41

    De complicaties die hier genoemd worden, hebben eerder met medisch handelen dan met het “over tijd lopen” te maken. De duur van de zwangerschap is ALTIJD een schatting en kan er maar zo een week naast zitten. Daarnaast bepaal jij als vrouw wat er met jou en je baby gebeurd. De artsen horen je goed en naar waarheid voor te lichten zodat jij een weloverwogen beslissing kan nemen.
    Inleiden MOET niet. De kans dat je kindje vanzelf komt is steeds groter naarmate je langer door loopt.
    En het “blijven steken van de schouder” heeft meer te maken met de houding waar in je bevalt (ziekenhuis heeft je graag op je rug zodat ze “alles goed kunnen zien” =gemakkelijker voor ze.)

  • 28 februari 2018 at 23:34

    Pfoe wat een woordkeuzes! Als 5 tot 10% van de zwangeren meer dan 42 weken zwanger is, dan is dat toch zeker normaal? Hoe zo noem je dat dan ‘over tijd’? Je kunt wel zeggen dat de risico’s daarna statistisch gezien toenemen, maar door het ‘over tijd’ te noemen stigmatiseer je het zo alsof het iets abnormaals is. Hetzelfde geldt voor woordkeuzes verderop. Je ‘moet’ dan in het ziekenhuis bevallen, je komt ‘altijd’ onder begeleiding van een gyneacoloog, ‘er wordt soms ook afgewacht’… Nee. De zorgverlener raadt aan dat je in het ziekenhuis bevalt, de zorgverlener biedt de begeleiding van een gyneacoloog aan, je kunt er voor kiezen om toch af te wachten. Als zwangere maak je dit soort keuzes zelf en het zou nogal helpen als we in dit soort artikelen onze woordkeus ook zodanig zouden aanpassen.

  • 1 maart 2018 at 09:04

    Sorry hoor, maar als er bijna nooit afgewacht wordt, hoe kan je dit dan beoordelen? Mijn familie draagt altijd lang. 42 weken is zo’n beetje het minimum. Ik heb er bewust voor gekozen om niet in te laten leiden. Dit omdat we bij onze oudste hebben gezien dat hijzelf nog niet klaar was om geboren te worden. Ik ben dus over de 42 weken heen gegaan, geen meconium in het vruchtwater, geen schouderdystocie (hoewel ze daar in het ziekenhuis misschien anders over dachten….met de juiste houding kom je een eind) en een prima bevalling gehad van een baby van bijna 9,5 pond). Thuis welteverstaan, want ziekenhuis deed moeilijk en daar wilde ik gezien mijn twee eerdere ervaringen niet meer naartoe) Meconium komt ook in het vruchtwater doordat de darmen rijp zijn heb ik ergens gelezen…dat hoeft niet perse verkeerd te zijn. Als er echt sprake is dat de baby in nood is…tuurlijk grijp je dan in. Maar vaak is er niks aan de hand. Er zijn ook mensen, zoals ik, die lang dragen. En als je dat weet….laat dat dan gewoon. En ja, als 38 weken normaal was geweest in onze familie was ik er misschien iets minder ontspannen in geweest dan nu, maar dan nog.