- Home
- Zwangerschap
- Je kind naar de kinderopvang
Inhoudsopgave
Je 16 weken zwangerschapsverlof zitten erop en je moet weer aan het werk. Iets waar veel vrouwen naar uitkijken, maar andere ook een beetje tegenop zien. Het betekent namelijk ook vaak dat je kindje voor het eerst naar de kinderopvang gaat.
Het is voor een kersverse moeder een hele stap om de zorg voor je kind uit handen te geven. En hem of haar de eerste keer bij de kinderopvang achterlaten is natuurlijk heel erg moeilijk. Waarschijnlijk heb je de neiging om tig keer per dag te bellen om te checken of alles goed gaat. Wees gerust: alle moeders ervaren dat gevoel. Je wilt gewoon zeker weten dat je kindje het goed naar zijn zin heeft en dat er goed voor hem gezorgd wordt.
Kindercentrum of gastouderbureau?
Als je eenmaal besloten hebt om gebruik te maken van kinderopvang, heb je verschillende mogelijkheden hierin. Je kunt kiezen uit formele of informele kinderopvang. Let op: je kunt alleen kinderopvangtoeslag krijgen voor de formele opvang. Denk hierbij aan kinderdagopvang, gastouderopvang en ouderparticipatiecrèches. Zij vallen onder de Wet Kinderopvang en staan geregistreerd in het landelijk register kinderopvang. Als je gebruik wilt maken van kinderdagopvang, is het wijs om je kindje al vroeg aan te melden hiervoor. Veel kinderopvang centra hebben een wachtlijst, zeker in de grote steden. Het is dus wijs om je tijdens je zwangerschap al te oriënteren. Veel kinderdagverblijven organiseren eventueel een rondleiding. Als je de keuze hebt uit diverse kinderdagverblijven, informeer dan eens bij ouders in je buurt. Wellicht vind je het leuk dat je kindje naar hetzelfde kinderdagverblijf gaat. Het is in ieder geval belangrijk dat je er een goed gevoel bij hebt.
Als je je ouders, vrienden of bijvoorbeeld een au-pair inschakelt om voor je kindje te zorgen, spreek je van informele kinderopvang. Hier vang je geen vergoeding voor, tenzij hij of zij zich laat inschrijven bij een gastouderbureau. Voorwaarde is wel dat diegene beschikt over een diploma MBO- 2 Helpende Zorg en Welzijn. Zo niet, dan moet hij of zij een procedure doorlopen waarbij de aanwezige kennis en ervaring wordt beoordeeld.
Leren op het kinderdagverblijf
Je hoeft je in ieder geval niet schuldig te voelen als je je kindje naar de kinderopvang brengt. Jij leert om los te laten en het stimuleert zijn (sociale) ontwikkeling. Hij moet het natuurlijk wel naar zijn zin hebben, maar dat merk je snel genoeg. Wees ook niet bang dat het onhygiënisch zal zijn op het kinderdagverblijf; de GGD controleert hier streng op en stelt hoge eisen aan de hygiëne. En soms lijken de groepsleidsters wel erg jong. Wees niet bang, ze moeten allemaal over een relevant diploma beschikken en hebben praktijkervaring opgedaan door middel van stages. En er zijn altijd ervaren leidsters aanwezig die een oogje in het zeil houden.
Kinderopvangtoeslag aanvragen
Als je kind naar een opvang gaat, kost dat natuurlijk geld. De regels hiervoor worden continu aangescherpt en de toeslag versoberd. Kinderopvangtoeslag kun je makkelijk aanvragen. Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van je salaris. Hoe meer je verdient, hoe minder je krijgt. Maar zelfs als je veel meer dan modaal verdient, heb je meestal toch nog recht op kinderopvangtoeslag. Het aantal uur dat je recht hebt op kindertoeslag wordt berekend op basis van het aantal uur dat de ouder met de kleinste baan werkt. Dit aantal uren wordt vermeerderd met veertig procent zolang het kind nog niet naar de basisschool gaat en gebruik gemaakt wordt van dagopvang. Als je twintig uur werkt, heb je dus recht op 28 uur per week kinderopvangtoeslag. Zodra jouw kindje naar de basisschool gaat en nog niet naar de middelbare school, kun je gebruik maken van buitenschoolse opvang. Dan komt 70% van het aantal gewerkte uren van de minst werkende ouder in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Als je twintig uur werkt, heb je dan dus recht op kinderopvangtoeslag over 14 uur aan buitenschoolse opvang per week.