- Home
- Zwangerschap
- Seks tijdens de zwangerschap
Inhoudsopgave
De seks tijdens de zwangerschap en na de bevalling verandert. Wellicht heb je opeens veel meer zin of is alle lust je ontgaan? En hoe gaat dat na de geboorte? Hou het in ieder geval bespreekbaar en maak er geen taboe van. Seks tijdens de zwangerschap is in de meeste gevallen juist fijn en gezond.
Loopt je baby een risico bij seks tijdens de zwangerschap?
Als je zwanger bent, kun je gewoon seks hebben. Tot het einde van je zwangerschap als je daar zin in hebt. Je baby kan wel tegen een stootje. Het is onmogelijk dat de penis van je partner je baby kan beschadigen en jouw orgasme laat hem ook volledig koud. Seks wekt geen miskraam of weeën op.
Tussen de derde en zesde maand van je zwangerschap kun je er misschien geen genoeg van krijgen. Zijn die hormonen toch nog ergens goed voor. Als extraatje bereik je er ook makkelijker een orgasme door. Aan het einde van je zwangerschap is je lust behoorlijk gesust. Je bent in je hoofd al bezig met de bevalling en je buik zit teveel in de weg voor een stevige vrijpartij.
Tip! Lees ook: vijf dingen die je moet weten over seks tijdens de zwangerschap
Standjes tijdens je zwangerschap
Als je net zwanger bent, kun je bij het vrijen nog elke houding kiezen die je wilt. Dit verandert als je buik groeit en in de weg gaat zitten. Gelukkig zijn er comfortabele standjes. Als je buik wat dikker is geworden, is het niet meer verstandig dat er iemand bovenop je ligt. Het gewicht drukt dan te zwaar op je buik. Fijne houdingen bij seks tijdens de zwangerschap zijn: jij bovenop je partner, je partner boven op jou (niet te verwarren met de missionarishouding, je partner steunt op zijn handen en knieën en jij ligt op je rug), zijligging (waarbij je met de gezichten naar elkaar toe ligt), lepeltjeshouding (waarbij jij op je zij ligt en je partner tegen je rug aan ligt), naast elkaar (waarbij jij op je rug ligt en je partner naast je op zijn zij) en orale seks.
Seks na de bevalling
Na de geboorte ligt er een energieslurpertje in de wieg. En je libido krijgt bepaald geen boost als je dagen gevuld worden met poepluiers en spuugdoekjes. Het is normaal dat je niet meteen zin hebt, soms duurt dat wel een jaar of langer. De eerste keer na de bevalling kan pijn doen. Een kind baren zonder ‘restschade’ is vrijwel onmogelijk, die knip of scheur voel je ook nog wel een tijdje. En je hebt ook nog eens last van vaginale droogheid. Niet iets om opgewonden van te raken. Na verloop van tijd moet seks geen lichamelijke problemen meer geven. Als je pijn blijft houden, bespreek dit dan met je huisarts of gynaecoloog.
Tip! Lees ook: Seks na de bevalling
Hoe wakker je het vuur weer aan, voordat het waakvlammetje uitgaat? Als je een paar maanden na de bevalling nog steeds niet vrijt, wordt het tijd om weer echt moeite voor je seksuele relatie te doen. Als je zin maakt, krijg je vaak vanzelf weer zin. Dat betekent niet dat je jezelf moet forceren. Het gaat erom dat je weer plezier kunt hebben in bed. En je hoeft natuurlijk niet meteen all the way te gaan. Elkaar vaker of langer aanraken of een uitgebreid voorspel is al een goed begin.
One reply on “Seks tijdens de zwangerschap”
[…] je vragen over seks tijdens de zwangerschap? Voel je dan vooral niet bezwaard om ze aan je verloskundige of huisarts te stellen. Aangezien je […]