Ontwikkeling van de zwangerschap het derde trimester

In het eerste trimester was er nog niet zoveel zichtbaar. In het tweede trimester kon je er niet meer omheen. Negen maanden leken in het begin een eeuwigheid, maar nu komt de bevalling opeens wel heel dichtbij. In het derde trimester van je zwangerschap ben je vooral bezig met de komst van je kind. Misschien kun je niet wachten tot het zover is of zie je enorm op tegen de bevalling. Het is normaal om je af te vragen of alles straks wel goed gaat en je baby gezond is. Maar het helpt echt niet om daar nachtenlang over te piekeren. Fysiek kun je het tijdens het derde trimester van je zwangerschap behoorlijk zwaar hebben en dat kan ook invloed hebben op je humeur. Gun jezelf de tijd om te rusten en te ontspannen en geef toe aan dat middagdutje. Er wordt heel veel van je lichaam gevraagd en dat merk je. Bovendien heeft je kindje straks niets aan een uitgeputte of gestreste moeder, daar heeft hij of zij ook last van.

Zwangerschapskwaaltjes tijdens het derde trimester

Het kan zijn dat je ’s nachts vaak wakker wordt omdat je moet plassen. Dit is waarschijnlijk de baby die met zijn hoofd of knie tegen je blaas drukt. Hier valt niet veel tegen te doen. Het enige wat een beetje helpt is om twee uur voor het slapengaan niet meer te drinken. Andere zwangerschapskwaaltjes tijdens het derde trimester vind je hier.

Zorg er ook voor dat je in deze periode je partner niet vergeet. Alles draait om jou en de baby en jij bent natuurlijk degene die de baby voelt. Je partner kan zich daardoor buitengesloten voelen. Besteed dus aandacht aan hem en ga samen een avondje uit.

Einde van het derde trimester van je zwangerschap: de bevalling

Voordat de vliezen breken en je weeën beginnen, verlies je de slijmprop die ervoor zorgt dat je baarmoeder is afgesloten en je kind beschermt tegen indringers van buitenaf. Het verliezen van slijm (waar een beetje bloed bij kan zitten) is nog niet het echte begin, maar wel een teken dat het snel kan beginnen. De eerste weeën kunnen soms een paar dagen op zich laten wachten. Maar je kind komt er snel aan!

Zo groeit je baby in week 25 t/m 41

  • Week 25: hij is nu zo groot dat hij niet meer vrij in je vruchtwater kan zweven.
  • Week 26: je baby is nu zo ver ontwikkeld dat hij buiten de baarmoeder een kansje zou hebben om te overleven. Maar voorlopig heeft hij het veel beter in je buik.
  • Week 27: de verloskundige kan vanaf deze week meestal voelen waar zijn hoofdje en billen zitten.
  • Week 28: zijn kraakbeen wordt harder, zodat zijn botten bij de geboorte al aardig stevig zijn.
  • Week 29: je kind is officieel levensvatbaar! Maar nog erg kwetsbaar.
  • Week 30: je baby is vooral aan het groeien, hij is rond deze tijd ongeveer 40 cm lang.
  • Week 31: je kind kan deze week zijn definitieve positie innemen, maar hij kan ook nog keren.
  • Week 32: heeft je kind al eens de hik gehad? Die krijgt hij van het vruchtwater waar hij van drinkt.
  • Week 33: door ruimtegebrek wordt het lastig voor je kind om zich nog te draaien.
  • Week 34: als je baby nu wordt geboren, wordt zijn kraamkamer een warme couveuse.
  • Week 35: zijn nesthaartjes en vetlaagje beginnen los te laten en komen terecht in het vruchtwater. Door de slokjes die hij daarvan neemt, prikkelt hij zijn darmwerking. Dat is goed voor straks.
  • Week 36: is dit je eerste? De kans is groot dat hij is ingedaald.
  • Week 37: je kind is bijna ‘klaar’. Als je nu bevalt, moet dat in een ziekenhuis, omdat hij nog wel startproblemen kan hebben.
  • Week 38: je kind is officieel voldragen. Vanaf deze week mag je ook thuis bevallen.
  • Week 39 t/m 41: de laatste weken in je buik! Wanneer je baby zin heeft om eruit te komen, is nog even afwachten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.