Pijnstillers tijdens de zwangerschap; paracetamol

Paracetamol is een pijnstiller die bekend staat om de pijnstillende en koortsremmende werking. En het is de meest veilige pijnstiller tijdens de zwangerschap. Er zijn weinig bijwerkingen en het heeft geen schadelijke gevolgen voor de zwangerschap of de baby in je buik. Paracetamol kun je gedurende de hele zwangerschap slikken. Het advies is wel om maximaal 4 tabletten per dag te slikken (van 500 mg). Ook is het niet aan te raden om langer dan 1 week paracetamol te slikken.Als je paracetamol tijdens de zwangerschap wilt slikken, kies dan voor de variant zonder codeïne of coffeïne!

Ibuprofen, naproxen en diclofenac tijdens de zwangerschap

Onder de pijnstillers heb je ook een groep ontstekingsremmende middelen. Denk hierbij aan inbuprofen, naproxen, nurofen, diclofenac en advil. Deze worden ook wel NSAID’s genoemd en geadviseerd als het gebruik van paracetamol niets oplevert. Tijdens de zwangerschap kun je deze middelen beter achterwege laten. Als je ze namelijk vroeg in de zwangerschap slikt,vergroot dit de kans op een miskraam. Ook is de kans op hartafwijkingen en een afwijking aan de maag (gastroschis) bij het ongeboren kind groter. Slik je NSAID’s in het derde trimester van de zwangerschap, dan kan er van alles misgaan. Denk aan het remmen van de weeën tijdens de bevalling. En wat betreft de baby aan problemen aan het hart, nieren en longen. Ook kunnen er bloedstollingsstoornissen optreden. Dingen waar je allemaal niet aan wilt denken.

Samengevat kun je zeggen dat je deze middelen in de eerste twee trimesters van de zwangerschap beter niet kunt slikken en alleen wel als je arts het nadrukkelijk adviseert. En dan ook zo kort mogelijk. In het laatste trimester van je zwangerschap mag je deze groep medicijnen absoluut niet slikken.

Aspirine tijdens de zwangerschap

Aspirine wordt in de medische wereld zowel gebruikt als bloedverdunner (lage dosering) en als pijnstiller (hoge dosering). Het advies is om aspirine tijdens de zwangerschap niet te gebruiken.

Paracetamol beste keus tijdens de zwangerschap

Uit bovenstaande blijkt dat als je pijnstillers wilt gebruiken tijdens de zwangerschap, je het beste voor paracetamol kunt gaan. Als je je houdt aan de aanbevolen doseringen, is het veilig voor jezelf en het ongeboren kind. Andere vormen van pijnstilling tijdens de zwangerschap zijn af te raden. Het kan natuurlijk voorkomen dat je nog niet op de hoogte was van je zwangerschap en je toch een NSAID hebt geslikt. Maak je in dat geval geen zorgen. Vooral bij frequent verbruik kunnen de gevolgen schadelijk zijn. Mocht het toch zo zijn dat je deze middelen vaker hebt geslikt tijdens de tweede helft van je zwangerschap, overleg dan even met je huisarts of verloskundige. In deze fase kunnen de gevolgen namelijk wel schadelijk zijn. Denk aan te weinig vruchtwater en complicaties tijdens de bevalling doordat de weeën niet op gang komen en je veel bloedverlies kunt krijgen.

Pijnstillers en borstvoeding

Ook na de bevalling kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes die vragen om enige vorm van pijnstilling. Hoe zit het dan met pijnstillers als je borstvoeding geeft? Het antwoord op deze vraag hangt af van de mate waarin de medicatie overgaat in de moedermelk.

Uit onderzoek blijkt dat ook tijdens de periode van borstvoeding paracetamol de eerste keus is op het gebied van pijnstilling. Onderzoek laat zien dat het veilig is voor de baby, aangezien er maar een kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht komt. Hierbij geldt wel het advies om het niet lang te slikken, maximaal 2 dagen en maximaal 4 tabletten per dag. Ibuprofen en diclofenac zijn ook een optie, maar wel in een lage dosering en niet voor langere tijd. Naproxen en aspirine worden afgeraden tijdens het geven van borstvoeding. Van deze middelen gaat meer over in de moedermelk, waardoor je baby er langer aan blootgesteld wordt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.