Inhoudsopgave
De datum waarop je bent uitgerekend komt dichterbij, maar wat zijn de eerste voortekenen van de bevalling? Hoe weet je dat je bijna gaat bevallen? De meeste vrouwen zijn goed voorbereid, maar toch is het vaak een schok als je beseft dat het nu echt gaat gebeuren.
Het kan rust brengen als je de eerste voortekenen van de bevalling goed weet in te schatten. Dit kan de situatie “MIJN VLIEZEN ZIJN GEBROKEN! BEL DE VERLOSKUNDIGE!!” in veel gevallen voorkomen. Ook als het breken van je vliezen overigens de eerste indicatie voor je is, is dat absoluut geen reden tot paniek. In veruit de meeste gevallen heb je nog tijd genoeg om de bevalling rustig voor te bereiden (het inrichten van de babykamer rekenen we daar echter niet onder).
Niettemin is het prettig als je zo vroeg mogelijk in de gaten hebt dat de bevalling op gang begint te komen. Hoe minder stress, hoe beter.
De 11 meest voorkomende voortekenen van de bevalling
1. Andere manier van lopen
Als je de neiging voelt om anders te gaan lopen en je loopje hiermee veel weg heeft van dat van een eend en/of cowboy (of beide;-)), zou het zomaar kunnen zijn dat je bijna mama wordt. De reden hiervan is dat je bekken wijder wordt ter voorbereiding op de geboorte.
2. Minder last van maagzuur
Een kwaaltje waar menig zwangere vrouw last van kan hebben doordat de baby tegen je maag drukt. De laatste weken van je zwangerschap zal je merken dat dat vervelende gevoel minder wordt doordat de baby ingedaald is. Ook zal je beter adem kunnen halen omdat je longen weer meer ruimte hebben.
3. Rugpijn
Lage rugpijn komt vaak voor aan het einde van de zwangerschap. De reden hiervoor kan zijn dat de baby de juiste positie voor de bevalling aan het zoeken is. Ook kan het een begin van de weeën zijn; sommige vrouwen hebben ook last van rugweeën in plaats van of naast de gebruikelijke buikweeën.
4. Slijmprop
Sommige zwangere vrouwen verliezen de slijmprop vlak voordat de bevalling gaat beginnen. Dit kan gebeuren tot een paar dagen voor de bevalling. De bruine, roze of rode afscheiding kan draderig of gelei-achtig van structuur zijn. Soms komt het er in één keer uit, de andere keer gaat het geleidelijk over een paar dagen. Neem in ieder geval even contact op met je verloskundige als je hiermee te maken krijgt, zodat je samen vast kunt stellen dat het niet om een bloeding gaat.
5. Lekkende borsten
In de laatste weken voor de bevalling kun je last hebben van lekkende borsten. De melk die je lekt bis colostrum, een voedselrijke vloeistof die je baby voedt totdat je borsten de juiste melk aanmaken, meestal een paar dagen na de geboorte. De oplossing: zoogcompressen in je BH!
6. Diarree
De hormonen die ervoor zorgen dat je baarmoeder samentrekt kunnen soms ook diarree veroorzaken in de uren voor de geboorte. Zorg er in dit geval voor dat je voldoende water drinkt en laat suiker en zuivel zoveel mogelijk staan.
7. Opgezwollen gevoel
Door de zwangerschap kun je opgezwollen raken in verschillende gebieden van je lichaam; ook de schaamlippen bij de ingang van je vagina kunnen hiervan het slachtoffer worden.
8. Vaak naar het toilet moeten
Met een groeiende baby in je buik die drukt op je blaas, zal je vaker moeten plassen tijdens de zwangerschap. Maar dit kan nog verder toenemen in de laatste week voor de geboorte, als je baby zich positioneert in je bekken. Blijf water drinken als je niet uit wilt drogen, maar laat koffie, frisdrank en citrusvruchten staan, omdat deze de neiging hebben om de blaas te irriteren.
9. Heel veel energie
De laatste dagen voor de bevalling kun je ineens over heel veel energie beschikken. Maak hier gebruik van als er nog iets gedaan of geregeld moet worden voor de komst van de baby. De andere voortekenen van de bevalling zullen er in het algemeen alleen maar toe leiden dat je minder kunt doen.
10. Je vliezen breken
Bij 10% van de vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Het breken van de vliezen moet ervoor zorgen dat je lichaam het signaal krijgt om weeën te maken.
Vruchtwater ruikt zoetig en het verlies ervan valt niet op te houden. Het kan zijn dat je ineens een hele plons vruchtwater verliest, maar het kan ook gebeuren dat dit geleidelijk gaat met kleine beetjes (scheutjes).
De kleur van vruchtwater is normaal gesproken helder: kleurloos, wittig of roze, soms met witte vlokjes erin. Wanneer het vruchtwater groen, geel of bruin is, heeft je kindje in het vruchtwater gepoept. Dit kan erop wijzen dat je kindje het niet prettig meer vindt in de baarmoeder, maar gelukkig is er meestal niets aan de hand. Zo lang de vliezen nog niet gebroken zijn, vormen zij een beschermlaag tussen je kindje en de buitenwereld. Wanneer de vliezen breken is deze bescherming verdwenen. Wanneer de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn, verhoogt de kans op infectie aanzienlijk. Vooraf weet je niet hoe lang het duurt voordat je kindje geboren wordt, nadat de vliezen gebroken zijn.
Volg daarom de volgende adviezen op:
– Ga niet meer in bad, douchen kan geen kwaad
– Gebruik geen zeep om jezelf (van onderen) te wassen
– Gebruik geen tampons, maar kraamverband en verschoon dit regelmatig
– Heb geen gemeenschap meer
11. Weeën
Echte weeën beginnen zwak en voelen een beetje als menstruatiepijn om daarna toe te nemen in frequentie en pijn. Je kunt de verloskundige alvast inlichten, maar ze zal je advies geven om rustig af te wachten en haar op de hoogte houden. Als je binnen 10 minuten 3 weeën hebt die minsten 1 minuut aanhouden, dan weet je dat het niet lang meer zal duren voordat je je baby in je armen kan houden.
Geen paniek
De bovenstaande signalen dat de bevalling aanstaande is (en dan vooral de eerste negen) kunnen je helpen om eerder te weten dat het bijna zover is. Maar zelfs als het breken van je vliezen en het krijgen van weeën de eerste voortekenen van de bevalling zijn, is dat geen reden tot paniek. In de meeste gevallen heb je nog ruim voldoende tijd om de verloskundige te bellen en/of je naar het ziekenhuis te begeven.