Zwangerschapsmisselijkheid wat doe je er tegen

Zwangerschapsmisselijkheid is één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Vooral tijdens het eerste trimester van de zwangerschap heeft bijna 70 procent van de vrouwen last van misselijkheid. Meestal neemt zwangerschapsmisselijkheid af gedurende het eerste trimester, maar helaas is dat niet voor alle vrouwen het geval.

De oorzaken van zwangerschapsmisselijkheid

Hoewel bijna alle vrouwen last hebben van zwangerschapsmisselijkheid is het niet helemaal duidelijk waardoor het wordt veroorzaakt. Wel vermoedt men dat het te maken heeft met het zwangerschapshormonen HCG (Humaan Choriongonadotrofine). Dit hormoon wordt tijdens de zwangerschap door de placenta aangemaakt. Omdat het hoogtepunt van de productie van dit hormoon samenvalt met de periode dat vrouwen last hebben van zwangerschapsmisselijkheid wordt er vaak een verband gelegd. Zekerheid dat dit met elkaar te maken heeft is er echter niet.

Andere mogelijke oorzaken van zwangerschapsmisselijkheid zijn:

  • Oestrogeen: De productie van dit hormoon neemt enorm toe tijdens je zwangerschap en is verantwoordelijk voor enkele van de veranderingen die je lichaam ondergaat. Net als HCG zou ook oestrogeen de boosdoener kunnen zijn bij misselijkheid.
  • Gevoelige maag: Heb je normaal al een gevoelige maag? Dan kan het zijn dat dit verergerd wordt door alle aanpassingen die je lichaam ondergaat gedurende de zwangerschap.
  • Stress en vermoeidheid: Stress en vermoeidheid kunnen leiden tot lichamelijke klachten als misselijkheid en overgeven.

Hoe lang houd je last van zwangerschapsmisselijkheid?

Dit verschilt natuurlijk van vrouw tot vrouw, maar bij de meeste vrouwen begint de misselijkheid in de eerste 4 tot 8 weken van de zwangerschap en neemt meestal geleidelijk af vanaf de 13e week.

Maar zoals gezegd is dit voor elke vrouw anders. Bij sommige vrouwen beginnen de klachten eerder en houden ze langer aan. Andere vrouwen hebben helemaal geen last van misselijkheid. En in zeldzame gevallen houden de klachten juist vrijwel de gehele zwangerschap aan.

Ochtendmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid wordt ook vaak ochtendmisselijkheid genoemd. Deze naam is in de meeste gevallen echter misleidend. Bij de meeste vrouwen treedt het verspreid over de dag op en niet alleen in de ochtend.

Wat kun je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Zwangerschapsmisselijkheid is zeker één van de minder prettige zwangerschapskwaaltjes. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen, of juist laten om het te voorkomen of in ieder geval te beperken.

Wat je zelf kunt doen tegen misselijkheid:

  • Vermijd voedsel en geurtjes waar je misselijk van wordt – Dit klinkt misschien erg logisch (en dat is het ook), maar tijdens je zwangerschap is er een grote kans dat je voedsel en geurtjes waar je voorheen dol op was ineens niet meer kunt verdragen.
  • Crackers naast je bed – Zorg dat er ’s morgens wat (gezouten) crackers voor het pakken liggen als je wakker wordt. Bij veel vrouwen helpt het om voor het opstaan een paar crackers te nuttigen. Wacht wel even met opstaan om je spijsvertering de kans te geven om op gang te komen.
  • Vaker kleine hoeveelheden eten – Probeer eens om niet langer drie keer per dag uitgebreid te eten, maar vaker gedurende de dag kleine hoeveelheden tot je te nemen. Grote kans dat dit je klachten in ieder geval verlicht.
  • Geen drinken bij het eten – Drink niet tijdens het eten, maar tussen de maaltijden door.
  • Frisse lucht – Zorg dat je binnen goed lucht en ga regelmatig naar buiten voor de nodige frisse lucht. Dit kan misselijkheid vaak verlichten.
  • Genoeg rust – Zorg dat je voldoende rust krijgt. Ga even liggen als je merkt dat je lichaam daarom vraagt.
  • Let op met vitamines – Het is meestal goed als je extra vitamines slikt gedurende je zwangerschap, maar let er wel op dat je niet teveel ijzer binnen krijgt. Dit kan namelijk ook misselijkheid tot gevolg hebben.
  • Vitamine B-6Vitamine B6 helpt tegen misselijkheid en is niet schadelijk voor je baby. Raadpleeg bij twijfel je verloskundige of huisarts.
  • Maagzuurremmers – Heb je ook last van opkomend maagzuur? Dan kunnen maagzuurremmers als Zantac vaak helpen. Vraag voordat je hiermee begint wel aan je huisarts of verloskundige of hij/zij dit een goed idee vindt.

Medicijnen tegen zwangerschapsmisselijkheid

Als de klachten ernstig zijn en de bovenstaande tips niet helpen is het goed om je huisarts te raadplegen. Indien nodig kan hij of zij je medicijnen voorschrijven die de misselijkheid kunnen verdrijven. Middelen als Emesafene, Cyclizine en Zofran worden regelmatig voorgeschreven bij zwangerschapsmisselijkheid. Hoewel sommige van deze middelen ook via internet verkrijgbaar zijn is het echt belangrijk om dit via je huisarts te laten verlopen. Sommige middelen kunnen serieuze bijwerkingen hebben. Je huisarts is het beste in staat om de risico’s af te wegen.

Moet je je zorgen maken over zwangerschapsmisselijkheid?

Nee, normaal gesproken hoef je je geen zorgen te maken over misselijkheid tijdens de zwangerschap. Sterker nog, het is een teken dat je lichaam zich voorbereid op de zwangerschap. Pas als de zwangerschapsmisselijkheid en eventueel overgeven zo ernstig worden dat je het idee hebt dat je niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.