- Home
- Gezondheid
- Zwangerschapskwaaltjes
- Zwangerschap en mondverzorging
Inhoudsopgave
Tijdens je zwangerschap kun je meer last hebben van gevoelige tanden en tandvlees. Er wordt wel eens gezegd dat elke zwangerschap een tand kost. Dat is natuurlijk een fabeltje, maar het is wel waar dat je gebit wel wat extra zorg kan gebruiken tijdens je zwangerschap. Zwangerschap en mondverzorging; onder invloed van hormonen kan het zijn dat je tandvlees roder wordt en een beetje opzwelt. Sommige vrouwen merken hier niets van. Andere vrouwen zien en voelen een duidelijk verschil en hebben meer last van bloedend tandvlees.
Wat is een tandvleesontsteking?
In het ergste geval kun je last hebben van een tandvleesontsteking, oftewel zwangerschapsgingivitis. Zeker als je hier altijd al gevoelig voor bent geweest, is de kans groter dat je het tijdens je zwangerschap ontwikkelt. De grootste kans op zo’n ontsteking loop je tussen de tweede en achtste maand van je zwangerschap. Tandproblemen kunnen voorkomen worden door goed te poetsen, bij voorkeur met een zachte tandenborstel. Eventueel kun je ook een bezoek brengen aan een mondhygiëniste.
Zwangerschap en mondverzorging: laat je tandarts weten dat je zwanger bent
Vertel je tandarts trouwens altijd dat je zwanger bent. Sommige behandelingen kunnen dan beter even worden uitgesteld. Zo worden röntgenfoto’s tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap niet gemaakt. Daarna kan het geen kwaad, omdat de straling alleen in de buurt van de tanden komt. Als het enigszins mogelijk is, zullen de meeste tandartsen er overigens wel voor kiezen om de behandeling uit te stellen tot na de bevalling.
Als je veel last hebt van pijnlijk tandvlees, is het natuurlijk niet fijn om twee keer per dag je tanden te poetsen. Zeker als je ook last hebt van misselijkheid is het vaak een hele opgave. Je kunt dan het beste een tandenborstel met een kleine kop gebruiken. Als je hebt overgegeven, is het overigens geen goed idee om meteen daarna je tanden te poetsen. Ook al is het verleidelijk en wil je de vieze smaak wegkrijgen. Maagzuur tast namelijk je tandglazuur aan en als je meteen gaat poetsen, is de kans groot dat je je tandglazuur wegpoetst. Je kunt in dit geval beter je mond spoelen met (mond)water.
Je kunt je gebit tijdens je zwangerschap ontzien door minder zoetigheid te eten en het aantal eetmomenten op een dag te beperken tot drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes. Als je de hele dag door eet, heeft je gebit geen tijd om te herstellen van de zuuraanvallen die het eten veroorzaakt en heb je een grotere kans op gaatjes.