- Home
- Gezondheid
- Zwangerschapskwaaltjes
- Gemiddeld twee maanden ziektev ...
Inhoudsopgave
De resultaten van een onderzoek naar ziekteverzuim tijdens de zwangerschap in Noorwegen laten zien dat 75% van de zwangere vrouwen zich ziek meldt voordat het verlof ingaat. Werkgevers kunnen hierop inspelen en het verzuim verminderen door het bieden van meer flexibiliteit op werkgebied.
De Noorse wetenschappers onderzochten welke factoren verbonden waren met het opnemen van ziekteverlof van vrouwen gedurende hun zwangerschap. De informatie kregen zij door het afnemen van enquêtes in week 17 en week 32 van de zwangerschap. Er deden 2918 vrouwen aan het onderzoek mee, 2197 daarvan hadden zich ziekgemeld gedurende hun zwangerschap. Dat komt neer op zo’n 75%.
Ziekteverzuim tijdens de zwangerschap
De zwangere vrouwen namen gemiddeld acht weken ziekteverlof op. De lengte van het verlof schommelde tussen één en veertig weken, maar de meeste vrouwen hadden tussen de vier en zestien weken nodig. De redenen waarom vrouwen zich moesten ziekmelden verschilden per trimester van hun zwangerschap. De belangrijkste reden was vermoeidheid en slapeloosheid; 35% van de vrouwen had hier zoveel last van dat werken geen optie was. Daarna was bekkeninstabiliteit een veel voorkomende klacht. Dit was bij 32% van de zwangere vrouwen het geval. Een derde reden om zich ziek te melden was misselijkheid en overgeven, een zwangerschapsklacht waardoor 23% van de vrouwen thuisbleven. Stress of depressie tijdens de zwangerschap kwam bij erg weinig vrouwen voor: 2.1%. Wel bleken deze klachten te leiden tot het langste gemiddelde ziekteverlof: 20 weken.
Daarnaast lieten de resultaten zien dat naarmate vrouwen verder waren in hun zwangerschap, de frequentie van het verzuim toenam. In week 32 van de zwangerschap meldde 63% van de zwangere vrouwen zich ziek.
Zestig procent van de vrouwen gaven aan dat er op hun werk rekening werd gehouden met hun zwangerschapsklachten en dat hun werk erop aangepast was. De resultaten lieten zien dat er bij deze groep vrouwen sprake was van gemiddeld 7 dagen minder ziekteverlof. Er is echter meer onderzoek nodig om te kijken hoe aanpassing in het werk kan leiden tot een vermindering van het ziekteverzuim onder zwangere vrouwen.
Het onderzoek toont in ieder geval een duidelijk verband aan tussen werkomstandigheden en de duur van het ziekteverlof onder zwangere vrouwen. Voor werkgevers valt er dus zeker veel te winnen als ze hiermee aan de slag gaan en kijken hoe ze deze vrouwen kunnen ondersteunen. Hierdoor wordt het ziekteverzuim verminderd en hebben vrouwen een prettigere zwangerschap.