- Home
- Gezondheid
- Zwangerschapskwaaltjes
- Tips bij ochtendmisselijkheid
Inhoudsopgave
Tijdens je zwangerschap kan je vooral in het eerste trimester van je zwangerschap te maken krijgen met (ochtend)misselijkheid. De oorzaak van de ochtendmisselijkheid is vaak een reactie op het hCG hormoon, dat ook invloed uitoefent op jouw spijsverteringskanaal.
In welke periode komt ochtendmisselijkheid veel voor?
De ergste periode van ochtendmisselijkheid ligt vaak tussen de negende en de twaalfde week. Daarna zal in de meeste gevallen de ochtendmisselijkheid afnemen. Dit verschilt echter heel erg per vrouw. Sommige vrouwen hebben er helemaal geen last van. Andere vrouwen blijven gedurende de hele zwangerschap last houden van ochtendmisselijkheid.
Wat kan je doen tegen ochtendmisselijkheid?
Als je ’s ochtends wakker wordt en je bent misselijk, kan je beter even rustig blijven liggen. Leg voordat je ’s avonds gaat slapen al een pakje crackers of een beschuitje op je nachtkastje, zodat je deze bij het opstaan gelijk kunt opeten. Na het eten van de crackers of het beschuit, blijf je nog even een paar minuten liggen voordat je gaat opstaan. Ook is het verstandig om licht verteerbaar voedsel te eten. Daarnaast is het ook verstandig om regelmatig kleine beetjes te eten, in plaats van drie keer een grote maaltijd. Reden hiervoor is dat door de hele dag door kleine maaltijden te nuttigen, je maag niet leeg is (een lege maag veroorzaakt vaak misselijkheid).
Probeer niet over te geven
Probeer het braken of overgeven indien mogelijk te voorkomen, omdat het overgeven kan leiden tot tekorten van belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Heb je veel last van misselijkheid en/of spugen tijdens je zwangerschap? Dan kan je ook vitamine B6 gaan slikken, dit kan de ochtendmisselijkheid doen verminderen of zelfs laten verdwijnen. Ook vitamine K, magnesium, gemberwortel en Okugest (een homeopathisch middel van fabrikant VSM) staan erom bekend de ochtendmisselijkheid en het braken te doen verminderen.
Zorg voor frisse lucht
Veel zwangere vrouwen zullen beamen dat ze sterke geur slecht kunnen verdragen. Vaak is er ook een verband tussen ochtendmisselijkheid en de gevoeligheid voor geurtjes. Een raam openzetten en goed luchten kan al helpen. Een wandeling in de frisse lucht doet al helemaal wonderen en zorgt ook nog voor de nodige beweging.