- Home
- Gezondheid
- Zwangerschapskwaaltjes
- De 7 meest gênante zwangersch ...
Inhoudsopgave
Een zwangerschap verandert je leven – en je lichaam. Als je zwanger bent, zijn er een aantal dingen waarvan je weet dat je ze kunt verwachten. Je buik wordt dikker, je bent vaak moe en het kan voorkomen dat je moet overgeven. Allemaal bekende symptomen. Helaas zijn er ook zwangerschapskwaaltjes waar je niet zo aan gedacht had. En waar je ook niet echt op zit te wachten.
Denk aan haargroei op je buik, boeren en verstopping. Maar ook aan aambeien en een verhoogde vaginale afscheiding. Het is begrijpelijk dat je je schaamt voor deze zwangerschapskwaaltjes. Maar dat is niet nodig. Veel vrouwen hebben last van deze kwaaltjes, het hoort er gewoon bij.
Twijfel je of iets wel normaal is? Bespreek het dan met je verloskundige. Zo weet je zeker dat alles goed gaat met je zwangerschap. Hierbij een overzicht van de 7 meest voorkomende gênante zwangerschapssymptomen.
1. Winderigheid tijdens de zwangerschap
Bijna elke zwangere vrouw heeft wel eens last van winderigheid. De reden hiervan is de hormonale schommeling die je lichaam ondergaat. Dit vertraagt je maag-darmkanaal. Normaal gesproken kun je deze spieren controleren, maar tijdens de zwangerschap is dat gewoon lastiger. Met als gevolg dat er af en toe een scheetje ontsnapt. Er is weinig aan deze winderigheid tijdens de zwangerschap te doen. Wel kan voldoende beweging en een ander eetpatroon helpen om het te verminderen. Door te bewegen, wordt de beweeglijkheid van het maag-darmkanaal verhoogd. Hoe minder tijd gas heeft om rond te hangen en te gisten, hoe minder gas er geproduceerd wordt. Sommige voedingsmiddelen staan er bekend om gas te produceren. Denk hierbij aan bonen, broccoli, gedroogd fruit en koolzuurhoudende dranken. Ook zuivelproducten kunnen de winderigheid gedurende zwangerschap verhogen. Omdat melk toch goed is voor de ontwikkeling van je baby, kun je kiezen voor lactosevrije melk. Of andere calciumrijke voedingsmiddelen als je een lactose-intolerantie hebt.
2. Incontinentie tijdens de zwangerschap
De meeste zwangere vrouwen hebben hier last van. Je moet niezen, hoesten of lachen…. en je verliest een beetje urine. Dit onwillekeurige urineverlies wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Er is weinig aan te doen, maar je kunt jezelf beschermen door regelmatig te plassen en inlegkruisjes te dragen. De reden van incontinentie tijdens de zwangerschap? Gewoon een kwestie van een groeiende baarmoeder en een baby die bovenop je blaas zit. Ook na je bevalling kun je nog last hebben van ongewild urineverlies.
3. Haargroei tijdens de zwangerschap
Een van de andere zwangerschapskwaaltjes is ongewenste haargroei. Tijdens de zwangerschap zijn hormonen de oorzaak van haargroei op ongewenste plekken. De meeste zwangere vrouwen verwachten en volle bos haar tijdens de zwangerschap. Dat kan, maar haren kunnen ook groeien op minder gewilde plekjes. Denk aan je borsten, buik en gezicht. De oplossing: ontharen door middel van waxen of een pincet. Andere methodes zoals laseren worden afgeraden, omdat het de kans op littekens vergroot.
4. Reukvermogen tijdens de zwangerschap
Bij veel zwangere vrouwen wordt het reukvermogen sterker. Met als mogelijk gevolg een sterke afkeer ten opzichte van sommige voedingsmiddelen, zoals gevogelte of zeevruchten. Vervelend, maar daar valt overheen te komen. Sommige zwangere vrouwen gaan zichzelf echter sterker ruiken. En da met name daar beneden. Dat kan vervelend zijn. Gelukkig is het niet zo dat je lichaamsgeur erg sterk is en dat anderen dat ook ruiken. Je reukvermogen is als zwangere vrouw gewoon sterker. Bespreek het wel altijd met je arts of verloskundige, om een eventuele vaginale infectie uit te sluiten.
5. Aambeien tijdens de zwangerschap
Veel zwangere vrouwen hebben last van aambeien. De voornaamste reden hiervan is verstopping. Je gaat persen om toch een normale stoelgang te hebben me aambeien als mogelijk gevolg. En ook verstopping komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap. De oplossing ligt dus in het voorkomen van die verstopping. Drink voldoende en eet vezelrijk. Raadpleeg desnoods je huisarts voor aanvullende vezels. Zijn de aambeien er eenmaal, gebruik dan een ontstekingsremmende zalf. Deze mag je gewoon gebruiken tijdens de zwangerschap.
6. Acne tijdens de zwangerschap
Puistjes komen vaak voor tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste trimester. De oorzaak zijn de hormonen die door je lichaam gieren. Gelukkig kun je de meeste medicatie tegen acne gewoon gebruiken tijdens de zwangerschap. Het blijft immers niet lang op je huid zitten. Raadpleeg voor ze zekerheid altijd even je huisarts of verloskundige.
7. Problemen met intimiteit tijdens de zwangerschap
Een van de andere zwangerschapskwaaltjes heeft te maken met je zelfvertrouwen. Veel vrouwen gaan zich in de loop van de zwangerschap onaantrekkelijk voelen voor hun partner. Dat komt door de gewichtstoename en andere fysieke veranderingen. Zorg ervoor dat het niet leidt tot problemen op het gebied van communicatie en intimiteit. Praat er dus gewoon over met je partner. Het is nergens voor nodig om je zo te voelen. Zwangere vrouwen zijn mooi en je partner zal daar ook zo over denken! Seks tijdens de zwangerschap is dan ook heel normaal.
Hoe vervelend sommige zwangerschapskwaaltjes ook zijn, het hoort er gewoon bij en je hoeft je er dus zeker niet voor te schamen. Als er al andere mensen zijn die zich aan je storen, laat ze lekker… Je bent toevallig wel bezig met het belangrijkste wat een vrouw kan doen!