- Home
- Gezondheid
- Screening en testen
- De 20-wekenecho
Inhoudsopgave
Als zwangere vrouw kun je op verschillende momenten van je zwangerschap een echo laten maken om de ontwikkeling van je baby te volgen. Na 8 weken is het al mogelijk. Je kindje is dan natuurlijk nog heel erg klein, maar je kunt wel al zien of het hartje klopt. Tussen de 9 en 12 weken krijg je de termijnecho. Hiermee wordt bepaald hoe lang je al zwanger bent en wanneer je precies bent uitgerekend. De termijnecho kun je laten maken bij je verloskundige als daarvoor de benodigde apparatuur aanwezig is. Sommige verloskundigenpraktijken hebben deze apparatuur niet of beschikken niet over de bevoegdheid om een echo uit te voeren. In dat geval ga je naar een medisch centrum. De 20-wekenecho is daarna een belangrijk controlemoment tijdens je zwangerschap dat je niet mag missen.
Prenatale screening met 12 weken
Als je ervoor kiest om een prenatale screening uit te laten voeren, moet je de termijnecho rond de 12 weken laten doen. Er wordt dan aanvullend een bloedonderzoek en een nekplooimeting gedaan. Hiermee wordt in combinatie met je leeftijd en de duur van je zwangerschap vastgesteld hoe groot de kans is dat je kindje geboren wordt met bepaalde genetische afwijkingen, zoals bijvoorbeeld het syndroom van Down. Om hier mee zekerheid over te krijgen, is weer aanvullend onderzoek nodig. Lees ook: prenatale screening tijdens de zwangerschap.
De 20-wekenecho
Rond de 20 weken volgt de belangrijkste echo. Deze 20-weken echo is dus geen pretecho, maar echt een medisch onderzoek. Dit wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Hoofddoel van de 20-wekenecho is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Ook wordt er gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je baby. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien, zoals een waterhoofd of hartafwijkingen. Verder wordt er gekeken of je kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater aanwezig. De 20-wekenecho is echter geen garantie voor een gezond kind, aangezien niet alle afwijkingen kunnen worden gezien. Een leuke bijkomstigheid van de 20 wekenecho is dat je ook meestal het geslacht van je kindje te weten kunt komen (als je dat graag wilt).
Afwijkende uitslag 20-wekenecho
Als de 20-weken een afwijkende uitslag aangeeft, is het niet altijd duidelijk wat de gevolgen voor je kindje zijn. In de meeste gevallen is er een aanvullend onderzoek nodig in een gespecialiseerd ziekenhuis. Dit onderzoek bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek en eventueel aanvullend een vruchtwaterpunctie of een bloedonderzoek.
Uit het vervolgonderzoek kan blijken dat er niets aan de hand is met je kindje, maar het kan ook zo zijn dat je zwanger bent van een kind met een bepaalde aandoening. In dat geval volgen er gesprekken met één of meer medische specialisten. Bij bepaalde afwijkingen is het beter dat het kindje geboren wordt in een gespecialiseerd ziekenhuis, zodat het na de geboorte meteen de juiste zorg kan krijgen.
Sommige afwijkingen van het kindje kunnen grote gevolgen hebben voor jou en je partner. Je staat dan voor een moeilijke keuze: de zwangerschap voortzetten of afbreken? Het laatste kan tot 24 weken zwangerschap.
Dit klinkt natuurlijk allemaal heel erg heftig, maar bedenk dat in de meeste kinderen gewoon gezond ter wereld komen.