- Home
- Gezondheid
- Voeding tijdens de zwangerschap
- Alcohol tijdens de zwangerscha ...
Inhoudsopgave
Hoe zit het nu precies met het drinken van alcohol gedurende de zwangerschap? Sommige onderzoeken suggereren dat gematigde consumptie van alcohol is toegestaan, maar dit mag geen groen licht zijn om toch maar te gaan drinken als je zwanger bent. Het onderzoek is vrij nieuw en de doktoren zijn nog niet bekend met potentiële negatieve effecten. Het is in ieder geval wel bekend dat zwaar alcoholmisbruik kan leiden tot geboorteafwijkingen. Specialisten adviseren moeders in spe dan ook om het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap compleet achterwege te laten.
Onderzoek
Een Brits onderzoek uit 2010 toonde aan dat er geen significant verschil was tussen baby’s waarvan de moeder totaal geen alcohol had gedronken gedurende de zwangerschap en baby’s waarvan de moeder 1-2 drankjes per week nuttigden. De cognitieve en gedragsontwikkeling verschilden niet enorm tussen de twee groepen. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 2000 en 2002 en doktoren volgen de kinderen in deze groepen nog steeds om te kijken of er geen sprake is van negatieve effecten op de lange termijn.
Veel doktoren en kinderartsen zijn echter bezorgd over de gevolgen van deze studie. Zwangere vrouwen die in het verleden alcohol volledig achterwege lieten gedurende de zwangerschap, hebben nu wellicht het gevoel dat het geen kwaad kan om 1 tot 2 keer per week een drankje te pakken. Er werd tijdens de studie geen rekening gehouden met eventuele aanleg voor alcoholverslaving. De onderzoekers geven zelf ook aan het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap niet te willen aanmoedigen.
Risico’s van het gebruik van alcohol gedurende de zwangerschap
Alcohol gaat direct via de placenta naar de baby in de baarmoeder. De baby heeft dan nog geen volgroeide lever waardoor het lichaam veel meer tijd nodig heeft om de alcohol te verwerken en kwijt te raken. Daarom kunnen de gevolgen van zwaar alcoholmisbruik gedurende de zwangerschap verwoestend zijn voor de baby. Het gebruik van alcohol gedurende de zwangerschap verhoogt het risico op een miskraam en vroeggeboorte (eerder dan 37 weken). Het ontwikkelen van Foetale Alcohol Spectrum stoornissen (Fetal Alcohol spectrum disorders, FASD) is ook een serieus risico. Deze stoornissen kunnen variëren in ernst. Een baby met FASD kan last hebben van een geestelijke handicap, leer- en gedragsproblemen en ernstige fysieke problemen. Ernstige afwijkingen aan het gezicht, hart of andere interne organen komen regelmatig voor bij FASD.
Het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)
Het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) gaat samen met zowel geestelijke als lichamelijke afwijkingen. Het is een van de ernstigste vormen van lichamelijke afwijkingen ten gevolge van alcoholmisbruik gedurende de zwangerschap. Deze baby’s zijn vaker kleiner bij de geboorte en hun groei blijft gedurende hun hele leven achter op dat van leeftijdsgenoten. De hersenen van FAS baby’s zijn niet alleen kleiner bij de geboorte, ze zijn ook abnormaal van vorm. Ook het hart en andere interne organen groeien niet goed. Vaak moeten deze baby’s ook geopereerd worden.
Veel FAS baby’s ontwikkelen aandachtstekortstoornissen en vaak hebben ze moeite met het aangaan van relaties met anderen door emotionele- en gedragsproblemen. Deze effecten zijn levenslang en niet te genezen. Volwassen mensen met FAS hebben vaak moeite met het behouden van hun baan. Regelmatig belandden volwassenen met FAS ook in de gevangenis omdat ze in de criminaliteit terecht komen.
Deze gevolgen zijn niet overdreven. Jarenlang onderzoek heeft laten zien dat zwaar alcoholmisbruik gedurende de zwangerschap tot ernstige problemen kan leiden.
Het advies is dus om het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap te vermijden. Het is het risico absoluut niet waard.