- Home
- Gezondheid
- Voeding tijdens de zwangerschap
- Toch alcohol en koffie voor zw ...
Inhoudsopgave
Een gevoelig onderwerp en de meningen erover zijn en blijven verdeeld: mag je als zwangere vrouw nu wel of geen alcohol drinken tijdens de zwangerschap? Volgens de Amerikaanse professor Emily Oster is het wel toegestaan. Ze vindt het niet nodig dat zwangere vrouwen tijdens die negen maanden niet meer zondigen en plotseling van alles achterwege laten.
Hoeveel alcohol mag je als zwangere drinken?
Volgens de professor mag een zwangere vrouw best af en toe een wijntje drinken. Dat schijnt niet gevaarlijk te zijn. In het eerste trimester van de zwangerschap mogen vrouwen maximaal twee glaasjes alcohol per week nuttigen; tijdens het tweede en derde trimester zou zelfs een glas alcohol per dag toegestaan zijn. Het heeft geen negatieve gevolgen voor de intelligentie en het gedrag van het king. Dronken worden is volgens haar uiteraard uitgesloten en ook is het niet aan te raden om tijdens de zwangerschap meer te gaan drinken dan daarvoor.
Wat mag je nog meer drinken tijdens je zwangerschap?
Emily Oster heeft naar aanleiding van haar onderzoek een boek geschreven met de naam ‘ Why The Conventional Pregnancy Wisdow is Wrong – and What you Really Need to Know’. In dit boek geeft ze adviseert ze zwangere vrouwen wat ze nu wel en niet mogen (doen) tijdens hun zwangerschap. Hierbij rekent ze ook af met diverse mythes. Zo geeft ze ook aan dat het drinken van veel koffie niet schadelijk is voor de baby. En dat het slechter is om tijdens de zwangerschap te weinig dan te veel aan te komen aan gewicht.
Ook het eten van haring en sardientjes is toegestaan, het blijkt zelfs een positief effect te hebben op het IQ van het kind. Het eten van sushi schijnt ook geen kwaad te kunnen. Het eten van rauwe melkkazen raadt de professor wel af. Net als tuinieren, want dat verhoogt het risico om blootgesteld te worden aan een toxoplasmose parasiet die in de bodem leeft. Een zwangere vrouw kan het doorgeven aan haar baby en het kan de kans op geboorteafwijkingen verhogen.
De professor heeft haar boek gebaseerd op haar eigen ervaringen. Toen ze zelf zwanger werd, werd haar geadviseerd om geen koffie meer te drinken. Onderzoek naar de eventuele schadelijke effecten van het drinken van koffie tijdens de zwangerschap waren voor haar niet overtuigend. Dus bleef ze haar dagelijkse kopjes koffie drinken, De volgende stap in haar onderzoek was het drinken van alcohol. Vanuit dit onderzoek trok ze bovenstaande conclusies: dat zwangere vrouwen best af en toe een wijntje of ander alcoholisch drankje mogen nuttigen.
Uiteraard is het boek controversieel; sceptici zijn minder overtuigd van de resultaten van het onderzoek van de professor. Volgens hen kan het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap leiden tot een miskraam, het Foetaal Alcohol Syndroom en een laag geboortegewicht. Hun advies is dan ook om geen alcohol te drinken als je probeert om zwanger te worden of als je al zwanger bent.