zwangerschapskwaaltjes tijdens het tweede en derde trimester

Het eerste trimester van je zwangerschap zit erop en voor de meeste vrouwen betekent dit dat ze minder moe en misselijk zijn. Maar naarmate je zwangerschap vordert, groeit je buik natuurlijk enorm en die kan wel eens in de weg zitten. En dat brengt weer nieuwe zwangerschapskwaaltjes met zich mee. Zo’n dikke buik is soms erg onpraktisch en je kunt last krijgen van rugklachten. Welke zwangerschapskwaaltjes tijdens het tweede trimester en derde trimester kun je verwachten?

Meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Bekkeninstabiliteit

Dit wordt veroorzaakt door het verslappen van de bekkenbanden zodat de botten in het bekken verder uit elkaar komen te liggen. Een kunstje van de natuur, want het zorgt ervoor dat de bevalling soepel kan verlopen. Zo’n 10% van de vrouwen krijgt last van de verslapping van de banden. Het kan erg pijnlijk zijn en bewegen wordt moeilijk. Het dragen van een bekkenband kan helpen.

Slapeloosheid

Hier kun je in het laatste trimester van je zwangerschap veel last van hebben. Door je dikke buik lukt het je niet om comfortabel te liggen. Het kan helpen om kussentjes onder je buik en tussen je benen te leggen. Daarnaast hebben veel vrouwen last van gepieker: je maakt je zorgen over de bevalling of over hoe het daarna allemaal zal gaan. Probeer om je hoofd leeg te maken voordat je gaat slapen zodat je ontspannen in bed stapt. Een warme douche of bad kan helpen. Of drink een beker warme melk; door het stofje tryptofaan (een natuurlijk aminozuur) zul je slaperig worden. Het is belangrijk dat je wel aan je rust toekomt,zodat je niet uitgeput aan de bevalling begint.

Urineverlies

Door het zwangerschapshormoon verslapt de sluitspier van je blaas en hij wordt ook nog eens van zijn plaats gedrukt door je groeiende baarmoeder. Het trainen van je bekkenbodemspieren kan helpen.

Spataderen

Deze worden veroorzaakt doordat de bloedcirculatie in je benen niet optimaal is tijdens de zwangerschap. Probeer te voorkomen dat je zelf de bloedcirculatie afknelt. Met je benen over elkaar zitten of langdurig staan of zitten is geen goed idee. Je kunt spataderen voorkomen door met je benen iets omhoog te slapen, zo kan je bloed makkelijker terugstromen naar je hart. Als je al last hebt van spataderen, kun je je huisarts vragen om steunkousen om erger te voorkomen. Want helaas verdwijnen ze niet na de bevalling.

Jeuk

Dit wordt veroorzaakt door de hormonen. Menthololie of doucheolie waar kamille-extract in zit kan de jeuk verlichten.

Vaker plassen

Doordat je baby en dus ook je buik groeit, moet je vaker plassen. Je baby drukt met zijn hoofdje of knietje op je blaas. Vooral ’s nachts is het vervelend als je er een paar keer je bed voor uit moet. Het advies is dan ook om twee uur voor het slapengaan niets meer te drinken.

Vasthouden van vocht

In dit geval is het juist aan te raden om meer te drinken, zo spoel je je lichaam goed door. Brandnetelthee heeft een goede vochtafdrijvende eigenschap. Zout en suiker moet je zoveel mogelijk vermijden; deze houden vocht juist vast.

Kramp

In dit geval kun je wat extra calcium gebruiken. Je baby gebruikt namelijk jouw voorraad om zijn skelet op te bouwen. Het eten van bananen en avocado’s kan helpen, deze bevatten van nature veel calcium. Je kunt je huisarts ook vragen om calciumtabletjes.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.