- Home
- Bevalling
- Pijnbestrijding tijdens de bevalling
- Gas als pijnbestrijdingsmiddel ...
Inhoudsopgave
Onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam hebben ontdekt dat gas als pijnbestrijdingsmiddel tijdens de bevalling goed kan werken. Voor dit onderzoek gebruikten zij gegevens van 26 studies en 3000 vrouwen van over de hele wereld.
Hoe werkt gas als pijnbestrijdingsmiddel tijdens de bevalling?
Uit de gegevens blijkt dat vrouwen die tijdens de bevalling gebruik maakten van lachgas (di-stikstofoxide), minder pijn hadden dan vrouwen die helemaal geen pijnbestrijdingsmiddel gebruikten. Een nadeel van dit gas is dat het diverse bijwerkingen heeft zoals misselijkheid, braken, duizeligheid en slaperigheid.
Fluranegas is een ander soort gas en blijkt pijn nog sterker te bestrijden, zonder de bijwerkingen die lachgas wel heeft. Een groot verschil is dat dit gas niet door een arts of verloskundige toegediend mag worden, in tegenstelling tot lachgas. Fluranegas mag alleen worden toegediend door een geschoolde anesthesiehulpverlener. Dit zou de reden kunnen zijn dat er minder gebruik wordt gemaakt van deze vorm van pijnbestrijding. Er is ook nog weinig onderzoek naar gedaan. Lachgas wordt nu het meest gebruikt als pijnbestrijdingsmiddel tijdens de bevalling, maar als de mogelijkheden er zijn gaat de voorkeur uit naar fluranegas.
Verschil met ruggenprik
Sommige vrouwen kiezen ervoor om een pijnbestrijdingsmiddel in te zetten tijdens de bevalling in het ziekenhuis, maar niet elke vrouw wil een ruggenprik. Bij een ruggenprik schuift de anesthesist een naald tussen twee wervels door in de ruggenwervel. Door een verdovend middel wordt het onderlichaam gevoelloos. Vaak kiest men dan voor het inademen van een mix van zuurstof en een gas (lach-, of fluranegas). De pijn vermindert hierdoor, de moeder blijft bij bewustzijn en kan normaal slikken. Daarnaast kan het snel en makkelijk worden toegediend en werkt het middel al binnen één minuut.