- Home
- Baby
- Gezondheid baby
- Roken tijdens de zwangerschap ...
Inhoudsopgave
Het is algemeen bekend dat roken tijdens de zwangerschap sterk wordt afgeraden. Het brengt diverse risico’s met zich mee. Zo lopen zwangere vrouwen die roken meer kans op het krijgen van een miskraam. Ook hebben ze meer kans dat hun kindje te vroeg geboren wordt en wegen hun baby’s gemiddeld 200 gram minder in vergelijking met moeders die niet gerookt hebben tijdens de zwangerschap. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat bij rokende moeders de kans groter is dat de placenta loslaat. Als dit gebeurt, krijgt de baby geen zuurstof meer en dat kan levensbedreigend zijn. Tenslotte verhoogt roken tijdens de zwangerschap de kans op wiegendood: wel 1.4 tot 3 keer.
Rokende moeder geeft groter risico op hart- en vaatziektes
Nederlands onderzoek laat echter zien dat er ook risico’s zijn op de langere termijn. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap gerookt hebben, hebben op latere leeftijd een grotere kans op hart- en vaatziekten en nierproblemen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 10.000 kinderen uit Rotterdam. Zoals eerder gezegd, vertraagt roken tijdens de zwangerschap de groei van de baby. Dit leidt tot een lager geboortegewicht. Het zou echter ook de doorbloeding van de foetus negatief beïnvloeden, omdat het de bloedvaten in sommige weefsels vernauwt of verbreedt. Het onderzoek liet ook zien dat vrouwen die meer dan tien sigaretten roken tijdens hun zwangerschap de nieren van hun kind kunnen beschadigen. Als ze minder dan vijf sigaretten roken, worden de nieren van hun kind groter.
Risico wiegendood groter door roken
Ook na de geboorte is het aan te raden om je baby niet bloot te stellen aan tabaksrook. Ook in dit geval is de kans op wiegendood tweemaal groter in vergelijking met baby’s die in een rookvrije omgeving leven.
Roken tijdens het geven van borstvoeding
Ook als je als kersverse moeder borstvoeding geeft, moet je het roken achterwege laten. Je produceert dan namelijk minder moedermelk en de melk smaakt ook minder lekker voor je kindje. Het roken kan er ook voor zorgen dat het geven van borstvoeding wordt bemoeilijkt, omdat het de toeschietreflex vermindert. De toeschietreflex is het mechanisme waarbij moedermelk vanuit de melkkliertjes richting de tepel ‘gestuwd’ wordt onder invloed van het hormoon oxytocine.
De rol van de toeschietreflex bij het produceren van moedermelk is heel belangrijk. Om meer melk te maken moet de borst eerst geleegd worden, maar dat is vrijwel onmogelijk zonder een toeschietreflex. Wanneer de baby aan de borst ligt en de tepel en tepelhof stimuleert door middel van zuigen, geven de hersenen een signaal om de melk toe te laten schieten. Zo kan de baby makkelijker drinken omdat de baby minder inspanning hoeft te leveren om de melk uit de borst te ontvangen. De toeschietreflex zorgt er namelijk voor dat de melk vanzelf al richting de tepel wordt gestuurd. Wanneer de toeschietreflex niet goed werkt, zal de baby meer zuigkracht moeten gebruiken om dezelfde hoeveelheid melk te ontvangen.