- Home
- Baby
- Gezondheid baby
- Een koortslip is gevaarlijk vo ...
Inhoudsopgave
Voor volwassenen is een koortslip vooral erg pijnlijk en vervelend, maar voor jouw baby kan een koortslip levensbedreigend zijn. Pas daarom goed als jij of iemand anders die in aanraking komt met je baby een koortslip heeft. We leggen je graag uit waar je op moeten letten.
Wat is een koortslip?
Een koortslip is een virusinfectie veroorzaakt door het herpes simplex virus. Als je eenmaal besmet bent met het virus, blijft het altijd in je lichaam aanwezig. Meestal bevindt het zich in een rustfase door zich terug te trekken in bepaalde zenuwcellen. Onder bepaalde omstandigheden kan het virus echter weer actief worden. Denk hierbij aan koorts, spanningen, menstruatie of blootstelling aan zonlicht. Het resultaat is een aanval van een koortslip.
In de meeste gevallen ontstaan dan op de huid rond de mond een of meerdere rode plekjes, pijnlijke verdikkingen en blaasjes. De zogenaamde koortsblaasjes zijn gevuld met vocht; hierin bevindt zich het virus. De blaasjes barsten op een gegeven moment open of verdrogen. In dat geval is er sprake van een koortslip. Zonder behandeling kan een koortslip ongeveer 2 weken aanhouden. De blaasjes kunnen ook op andere delen van je lichaam voorkomen, zoals op de huid rondom je ogen, op en rondom je tepel en rondom je geslachtsdelen.
Wanneer is je koortslip besmettelijk?
De fase van het vormen en openbarsten van de blaasjes wordt ook wel de actieve fase van een koortslip genoemd. Een koortslip is erg besmettelijk. In de fase waarin de blaasjes gevormd worden en de blaasjes met het virusvocht kunnen openbarsten, is de kans op besmetting het grootst. Je kunt je baby besmetten door direct contact, zoals knuffelen of wanneer je met je vinger een blaasje hebt aangeraakt of de speen of fles van je baby in je mond hebt gehad.
Veel mensen (één op de zes) hebben wel eens last van een koortslip. De een heeft er vaker last van dan de ander . Wat echter bij velen onbekend is, is dat een koortslip voor een pasgeboren baby erg gevaarlijk kan zijn. Het kan namelijk leiden tot een ernstig verlopende herpesinfectie bij pasgeborenen. Daarnaast kan het de volgende ziekteverschijnselen veroorzaken:
- Ontsteking van vingers of duim
- Huidafwijkingen
- Ooginfecties (kan leiden tot blijvende slechtziendheid)
- Hersen- of hersenvliesontsteking (kan leiden tot hersenbeschadiging en zelfs tot overlijden van de baby)
Knuffelen met je baby als je een koortslip hebt
Als je als jonge ouder een koortslip hebt, is het dus zaak om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen bij de verzorging van je kindje. Zeker in de eerste vier maanden na de geboorte is het afweermechanisme van je baby nog niet helemaal ontwikkeld. Je baby is dan erg vatbaar voor het virus. Als je baby besmet is, kun je dat in 50% van de gevallen herkennen door de vorming van blaasjes en korstjes, vaak (maar niet altijd!) rond de mond. In de andere helft van de gevallen zie je niets aan het uiterlijk van je baby, wat de infectie erg lastig te herkennen maakt. Je moet dan letten op de volgende signalen:
- Je baby voelt zich niet lekker en huilt veel
- Je baby heeft een te hoge of juist lage temperatuur
- Je baby is suf
- Je baby drinkt niet goed
- Je baby spuugt
Als je baby een zieke indruk maakt, neem dan altijd contact op met je huisarts. Zeker als hij of zij in aanraking is geweest met iemand die een koortslip heeft (gehad).
Hoe kun je jouw baby beschermen tegen een koortslip
Hoe kun je besmetting gedurende de eerste maanden na de geboorte van je baby voorkomen? Hierbij een aantal tips voor iedereen die een actieve koortslip heeft en in aanraking komt met een baby:
- Draag een mondkapje tijdens de actieve fase van de koortslip (let op: een lip patch van bijvoorbeeld Zovirax volstaat niet)
- Was je handen goed voordat je je baby verzorgt
- Knuffelen met de baby tijdens de actieve fase van de koortslip wordt afgeraden
- Was de dingen die je baby in de mond kan steken goed, zoals flessen, spenen en handjes. Als iets in aanraking is geweest met het virus, kook het dan eerst uit
- Laat de koortslip meteen behandelen
- Geef je als moeder borstvoeding en bevindt de virusinfectie zich op je borst , plak het wondje dan af met een pleister. Als de infectie op de tepel of tepelhof zit, kolf de borstvoeding dan af en gooi het weg. Met je andere borst kun je gewoon voeden. Als de infectie genezen is, kook de kolf dan eerst uit voordat je deze weer gaat gebruiken