Inhoudsopgave
Kinderwagens, ze komen in vele soorten, maten en prijzen. Buggy’s, combiwagens en duowagens, de termen vliegen je om de oren wanneer je je gaat oriënteren. Maar wat is nu precies het verschil tussen al deze vervoermiddelen voor jouw kind? Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kinderwagen? Bovendien is dit waarschijnlijk het duurste item van je baby uitzet, dus welke kinderwagen is de beste koop voor jou?
We helpen je graag op weg! Onderstaand vind je geen opsomming van de laatste test van de Consumentenbond, maar een helder overzicht van de keuzes die je kunt maken. Zodat jij weet waar jij op kunt letten bij het uitzoeken van de perfecte kinderwagen.
Welk type kinderwagen kun je kiezen?
Laten we beginnen met uit te leggen uit welk types kinderwagens je kunt kiezen. De basisfunctie van sommige kinderwagens is simpel en anderen combineren verschillende basisfuncties.
Combiwagen of 3-in-1-wagen
Op het onderstel van een combiwagen kun je een platte reiswieg plaatsen zodat jouw kindje liggend vervoerd kan worden. Afhankelijk van zijn ontwikkeling kan je baby de eerste 8 tot 12 maanden nog niet zelfstandig rechtop zitten. Kinderwagens die niet beschikken over een platte reiswieg, zoals de meeste buggy’s, zijn deze periode nog geen optie. Dit is waarschijnlijk waarom de combi-wagen zo populair is onder ouders. Op het onderstel van een combiwagen kun je dus een platte reiswieg plaatsen en later een wandelwagenzitje. In de combi-wagen ligt jouw baby de eerste maanden dus prinsheerlijk. Wanneer ook een (baby) autostoeltje op het onderstel geplaatst kan worden (al dan niet met een aparte adapter), noemen we het een 3-in-1-wagen.
Buggy
Oudere kinderen die al goed zelfstandig kunnen zitten, kun je vervoeren in een buggy. Dit betekent dat ze in staat moeten zijn zonder hulp te gaan zitten wanneer ze bijvoorbeeld op de grond aan het spelen zijn. Een buggy is meestal een stuk kleiner en lichter dan een combi-wagen. Het zitvlak is vaak lager aan de grond. Ook klapt de gemiddelde buggy makkelijk in tot een redelijk plat pakket, zodat je die zo achter in de auto legt of met een speciale drager zelfs aan de zijkant van je fiets kunt meenemen. Belangrijkste verschil met andere kinderwagens is dat de buggy meestal ook een stuk goedkoper is. Minder functies betekent dus een minder grote aanslag op je portemonnee. Gedurende de eerste maanden dat je baby nog niet kan zitten, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een draagzak of draagdoek. Een combi-wagen is daarmee geen absolute must-have voor jouw baby uitzet.
Duowagen of duobuggy
Heb je een tweeling of meerdere jonge kinderen die je tegelijk wil vervoeren, dan is er de duowagen of de duobuggy. Bij een duo-kinderwagen of tweeling-kinderwagen zitten de kinderen naast, achter of boven elkaar. In principe zijn alle combinaties van zitjes, reiswiegjes en autostoeltjes mogelijk. Het maakt dus niet uit of jouw kinderen (ongeveer) dezelfde leeftijd hebben of dat er veel leeftijdsverschil is.
De duowagen kan erg zwaar worden, zeker als je kinderen ouder worden. Ook het maken van bochten of door smalle deuropeningen kan soms een uitdaging zijn met een duowagen. Wanneer je niet bij elk gebruik twee kinderen hoeft te vervoeren, dan is een duowagen geen must. Veel combi-wagens zijn namelijk eenvoudig om te bouwen tot een duowagen. Je gebruikt de duowagen functie dan enkel wanneer je die nodig hebt en de rest van de tijd is jouw kinderwagen een stuk lichter en wendbaarder.
Hardloopwagen of hardloopbuggy
Voor de sportievelingen onder ons is er ook nog de hardloopwagen. Dit is een lichtgewicht kinderwagen waarbij je kindje iets verder naar voren geplaatst. Zo is er ruimte aan de achterzijde van de kinderwagen voor jouw loopbeweging. De banden van een hardloopwagen zijn vaak ook geschikt voor zanderige wegen en onverharde paden. Dat is handig, want trainen met een hardloopbuggy is een kunst op zich. Je hardloophouding verandert namelijk doordat je de buggy, al dan niet met twee handen, vooruit moet duwen. Het makkelijkste gaat dit over rustige wegen, zonder al te veel hobbels en bochten. Trottoirs zijn daarmee niet erg geschikt, maar de paden van grotere parken juist weer wel.
Wat zijn de verschillen tussen kinderwagens?
Wanneer je weet welk soort kinderwagen je wilt aanschaffen, kun je je verder verdiepen in de specifieke eigenschappen van dit type. Waar kun je dan op letten zodat je een kinderwagen koopt die goed past bij jouw levensstijl?
Past de kinderwagen bij jouw woonruimte?
Het grootste gedeelte van de tijd gebruik je de kinderwagen niet en heb je dus een goede opbergplek nodig. Sommige kinderwagens klappen makkelijk in tot een klein formaat. Dat kan handig zijn als je geen berging hebt of maar weinig ruimte in de hal. Woon je op een bovenhuis, dan moet je de kinderwagen misschien wel elke keer van en naar jouw verdieping dragen. Dan is het fijn als de kinderwagen niet te zwaar en handzaam is in opgevouwen staat.
Check ook of de achterbak van jouw auto groot genoeg is voor de kinderwagen. En hoe eenvoudig het is de wagen in te klappen en in de auto te tillen. Heb je geen auto, maar wil je de kinderwagen per fiets vervoeren? Dan kun je een bijpassende buggydrager gebruiken.
Woon je in een drukke binnenstad? Dan is een makkelijk wendbare kinderwagen praktisch. Kijk ook naar de ondergronden waarop je wil rijden voor de soort banden. Traditionele met lucht gevulde banden vangen hobbels en kuilen goed op. Een band gevuld met foam kan echter niet lek gaan en rijdt vaak net zo comfortabel. Je kunt ook kiezen voor een met schuim gevulde band. Test in de winkel of met een kinderwagen van bekenden welke vulling jouw voorkeur heeft.
Veiligheid en comfort van de kinderwagen
In Nederland verkochte kinderwagens moeten voldoen aan Europese veiligheidsregels die zijn vastgelegd in het keurmerk NEN-EN 1888. In principe ben je dus verzekerd van een veilig product, maar het kan geen kwaad dit even te controleren voor de zekerheid. Verder kun je potentieel gevaarlijke situaties voorkomen door bij aanschaf te letten op wat je nodig hebt. Ga je vaak boodschappen doen met de wagen? Kies dan een model met bergruimte onderop of een vaste mand aan de zijkant van de kinderwagen. Zo voorkom je dat (te) zware tassen aan de handvatten of duwstang de wagen doen kantelen.
Ook kun je kijken naar het gebruiksgemak van de rem. Daarmee voorkom je eenvoudig dat de kinderwagen wegrolt wanneer jij even afgeleid bent. Verder kun je kijken naar de riempjes die je kind op zijn plaats moeten houden. Je wil ze eenvoudig kunnen gebruiken en tegelijkertijd comfortabel zijn voor je kindje.
Over het algemeen is het zitcomfort van een combi-wagen groter dan bij een buggy. Ben je veel onderweg met je kind(eren)? Dan is de vormgeving van de stoelfunctie belangrijker.
Koop je een wat ouder model kinderwagen? Check dan online of er veiligheidswaarschuwingen zijn voor deze specifieke uitvoering. Soms worden modellen om veiligheidsredenen door de leverancier teruggeroepen. Ze stellen daarna vaak gratis vervangende onderdelen beschikbaar om het veiligheidsprobleem op te lossen. Hiervoor neem je direct contact op met de leverancier van de kinderwagen.
Praktische zaken van de kinderwagen
Kleine dingetjes kunnen je soms heel blij maken. Een verstelbare duwstang kan bijvoorbeeld handig zijn als je partner en jij erg verschillen in grootte en bouw. Verder hebben sommige merken bekleding die in de was kan. Dit betekent dan vaak ook dat de bekleding vervangen kan worden. Tenslotte is het verstandig om alvast even te kijken naar de beschikbare accessoires voor de kinderwagen. Assortimenten worden continue uitgebreid, maar als je nu al weet dat je later een toevoeging aan de wagen nodig hebt, is het fijn dat het ook past op jouw model kinderwagen.
Uitstraling en kwaliteit van de kinderwagen
En last but not least: de look en feel van je nieuwe kinderwagen. Zoals bij personenwagens heb je ook bij kinderwagens luxe merken en meer basic versies. Aan een knap design hangt vaak een prijskaartje, maar ook gebruiksgemak en duurzaamheid kunnen speerpunten zijn van een A-merk. De keuze is aan jou. Vind je het belangrijk dat je de laatste modetrends volgt of is een tweedehandsje ook goed? Let bij die laatste op beschadigingen aan het frame. De bekleding kun je bij veel modellen los kopen en dus vervangen als dat nodig is.