- Home
- Baby
- Babyverzorging
- De gehoortest bij baby’s
Inhoudsopgave
In de eerste maand na de geboorte van je baby wordt er bij hem of haar een gehoortest uitgevoerd, ook wel ‘neonatale gehoorscreening’ genoemd. Vaak wordt deze screening uitgevoerd in combinatie met de hielprik. Lees ook: screening bij pasgeborenen: de hielprik. Met de gehoortest wordt gemeten of je baby goed genoeg kan horen om te leren praten.
Gehoortest bij baby’s; meten is weten
Voor de ontwikkeling van je baby is een goed gehoor erg belangrijk. Met behulp van de gehoorscreening kan een eventuele afwijking aan het gehoor in een vroeg stadium ontdekt worden. Hoe eerder dit ontdekt wordt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. Het is in ieder geval belangrijk om met een eventuele behandeling te beginnen voordat je kindje een half jaar oud is. Onderzoek geeft namelijk aan dat dit een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van taal en spraak.
De gehoortest wordt aangeboden door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), waar ook het consultatiebureau bij aangesloten is. Een medewerker van de JGZ of van de kraamzorg zal de screening uitvoeren. De test vindt meestal in de eerste week na de geboorte van je baby plaats en kan gewoon thuis uitgevoerd worden. Als je voor het onderzoek naar het consultatiebureau moet, krijg je hiervoor een uitnodiging. Meestal is dat dan in de tweede of derde week na de geboorte. Mocht je in die periode nog in het ziekenhuis liggen, dan wordt de gehoortest pas uitgevoerd als je weer thuis bent. Geef in dat geval aan het consultatiebureau door wanneer je uit het ziekenhuis ontslagen bent. Als je kindje langer in het ziekenhuis moet blijven, kunnen ze test eventueel ook daar uitvoeren.
Hoe gaat de gehoortest bij baby’s in de praktijk?
Voor het uitvoeren van de test hoef je geen voorbereidingen te treffen. Wel is het belangrijk dat het tijdens het uitvoeren van de test stil is in de kamer. De gehoortest kan het beste gedaan worden als je baby stil is en lekker aan het slapen is. Je kindje kan gedurende de test gewoon in de wieg of in je armen blijven liggen. De gehoortest werkt als volgt: de medewerker van de JGZ of kraamzorg doet een zacht dopje in het oor van je baby dat verbonden is met een meetapparaat. Het apparaat meet het gehoor van je baby. De test duurt een aantal minuten en is geheel pijnloos. Je baby zal er niets van merken en meestal gewoon doorslapen.
Het resultaat van de gehoorscreening is meteen bekend en zal ook direct met de ouders besproken worden. In 95% van de gevallen is de uitslag meteen goed. Als de uitslag van de test onvoldoende is, wordt de screening na ongeveer een week herhaald. Het kan zijn dat het een week of wat later nog een keer wordt herhaald. Als de andere uitslagen ook onvoldoende zijn, wordt er nader onderzoek uitgevoerd in een Audiologisch Centrum. Dit is een centrum dat gespecialiseerd is in onderzoek van gehoor, spraak en taal. Het hoeft niet meteen te betekenen dat je kindje niet goed hoort.
Uitslag van de gehoortest
Ook al is de uitslag van de test positief, dan is het nog belangrijk om het gehoor van je baby in de gaten te houden. Soms ontwikkelt slechthorendheid zich pas in een later stadium. Gelukkig komt dat maar weinig voor, maar als je twijfels hebt, neem dan gerust contact met je huisarts of het consultatiebureau.
Deelname aan het onderzoek is kosteloos en geheel vrijwillig. Wil je niet dat de screening wordt uitgevoerd bij je kindje, meldt dit dan bij de medewerker die het onderzoek uitvoert.