- Home
- Baby
- Babyverzorging
- De hielprik bij baby’s
Inhoudsopgave
In de eerste week na de geboorte van je baby wordt bloed afgenomen uit de hiel: de hielprik. Met een apparaatje wordt er in de hiel van je baby geprikt. Een aantal bloeddruppels worden dan opgevangen op een speciaal kaartje, dat voor onderzoek naar een laboratorium gaat.
Wat wordt er onderzocht met de hielprik?
Het bloed wordt onderzocht op de aanwezigheid van een aantal zeldzaam erfelijke ziektes. De screening wordt thuis uitgevoerd door een medewerker van de thuiszorg, GGD of door je verloskundige. Als je nog in het ziekenhuis ligt, wordt het onderzoek gewoon daar uitgevoerd. Deelname aan het onderzoek is uiteraard vrijwillig, maar is erg belangrijk. Een tijdige opsporing van eventueel aanwezige ziektes kan ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby voorkomen of beperken.
Op welke ziektes wordt het bloed precies onderzocht? Het gaat om verschillende ziektes die vaak erfelijk van aard zijn en niet veel voorkomen. Denk hierbij aan een ziekte van de schildklier, een ziekte van de bijnier, een vorm van bloedarmoede, taaislijmziekte en een aantal stofwisselingsziektes. Als uit de screening naar voren komt dat je kindje een van deze ziektes heeft, wijst dat er meestal op dat beide ouders dragers van die ziekte zijn. Dat houdt in dat de ouders de ziekte zelf niet hebben en ook nooit kunnen krijgen. Als je drager bent van een bepaalde ziekte, kan dat wel gevolgen hebben voor een eventuele volgende zwangerschap. Bespreek dat in dat geval met je verloskundige; hij of zij kan je verder informeren.
Uitslag van de hielprik
Als er een afwijkende uitslag geconstateerd is, zul je binnen vier weken nadat de screening is uitgevoerd door je huisarts geïnformeerd worden. Als je niets hoort, is de uitslag goed. In sommige gevallen is de uitslag niet duidelijk of is de hoeveelheid bloed niet voldoende voor onderzoek. Dan wordt de screening opnieuw uitgevoerd.
Aan het uitvoeren van de hielprik zijn geen kosten verbonden. Het onderzoek wordt meestal gecombineerd met een screening van het gehoor (lees ook: de gehoortest bij baby’s). De screening geeft geen 100% zekerheid. Bij een afwijkende uitslag kan bij nader onderzoek blijken dat je kindje niets mankeert. Andersom kan het ook zo zijn dat de uitslag weergeeft dat er niets aan de hand is, terwijl je kind een van de ziektes wel blijkt te hebben. Als je twijfelt over de gezondheid van je kind, neem dan altijd contact op met je huisarts.