Hoe kun je je huilende baby kalmeren

Je kunt het vervelend vinden of niet, maar baby’s huilen. Dat is nu eenmaal zo. Huilen is voor baby’s ook de enige manier om zich te uiten. De telefoon pakken om even een pizza te bestellen als ze honger hebben zit er (misschien maar gelukkig) nog even niet in.

Baby’s builen als ze honger, een vieze luier, of last van krampjes hebben. Ze huilen als ze moe zijn, pijn hebben, of zich om wat voor reden dan ook even niet prettig voelen. Lees ook: Waarom huilt mijn baby?

Ook al is het volkomen normaal, je wil je baby natuurlijk zo snel mogelijk kalmeren. Hieronder beschrijven we zes manier om je baby weer te kalmeren als hij of zij overstuur is.

6 manieren om je huilende baby te kalmeren

1. Draag je baby

Veel baby’s vinden het heerlijk om gedragen te worden en zo weer legger dicht bij hun moeder te zijn. Het geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Je kunt dan ook je baby zachtjes lieve woordjes toefluisteren, zodat hij lekker rustig wordt. Studies tonen aan dat door het dragen een kalmerende reactie wordt geactiveerd in de hersenen van een kind waardoor de hartslag van de baby wordt vertraagd en de spieren meer ontspannen worden. Het sussen leidt de baby af zodat hij zich daarop kan focussen in plaats van het huilen.

2. Muziek

Zing voor je baby of zet een lekker muziekje op. Hierin hoef je je niet te beperken tot slaapliedjes, maar kijk wat jezelf prettig vindt en waar je baby goed op reageert. Muziek zorgt ervoor dat het zenuwstelsel kalmeert en dat de ademhaling en hartslag van de baby daalt. Ook de kracht van je eigen stem heeft een helende werking; de stem van de moede ris immers bekend en werkt kalmerend.

3. Laat een huilende baby zien

Veel moeders hebben gemerkt dat het helpt als ze het gehuil van hun baby opnemen en het dan afspelen. Ze waren gefascineerd door het geluid van een huilende baby. Een verrassende afleiding, zoals een opname van hun eigen stem, kan een baby afleiden, zodat hij niet meer zo overstuur is. Baby’s zijn zo geïnteresseerd in de wereld om hen heen; de invoering van iets nieuws kan die cyclus van huilen doorbreken.

Zwemkleding

4. Lichten uit

Soms kan het zinvol zijn om je baby in een donkere kamer in een schommelstoel te zetten, eventueel met een speentje. Door de schommelstoel hebben ze het gevoel dat ze gewiegd worden, waardoor ze weer rustig worden en zo in slaap kunnen vallen. Baby’s kunnen makkelijk over gestimuleerd raken door alle geluiden en lichten om hen heen. Het weghalen van alle impulsen kan een kalmerende werking hebben. Baby’s zijn immers gewend aan een donkere en rustige omgeving in de baarmoeder.

5. Maak geluid

Het maken van geluid kan een baby ook kalmeren, denk bijvoorbeeld aan een stofzuiger. Het idee is dat de baby zo ook hoort wat hij vanuit de baarmoeder hoorde. Let er wel op dat het geluid niet te hard en dichtbij komt, want dan schadelijk zijn voor het gehoor van de baby.

6. Wijzig de omgeving

Baby’s voelen heel goed aan als je als moeder gestrest bent. Het beste kun je je baby dan even uit handen geven. Is dat niet mogelijk, verander dan van omgeving. Je baby wordt zo even afgeleid en kan op die manier uit het huilgedrag komen.

Je baby afleiden helpt (bijna) altijd

De rode draad in de bovenstaande zes tips is afleiding. Wees hierin creatief. Elke baby reageert weer anders op wat er om hem of haar heen gebeurt en vind andere dingen grappig of interessant.

Huilt je baby veel, dan kan het geen kwaad om eens bij de huisarts of andere hulp aan te kloppen. Wellicht is er een logische reden voor dat je baby vaak huilt. Maak je verder niet te veel zorgen en houd in gedachten dat het over gaat als het je even te veel wordt. Daarnaast leer je je kindje snel kennen en weet je steeds beter en sneller wat hem of haar mankeert. Ook leer je simpelweg steeds beter hoe je je baby kunt kalmeren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.