Relatie tussen borstvoeding en IQ bij kinderen een hoger IQ door borstvoeding

Onderzoek aan de Universiteit van Harvard heeft aangetoond dat kinderen een hoger IQ door borstvoeding hadden. Kinderen die als baby met de borst gevoed werden betere prestaties leveren op intelligentietesten dan kinderen die flesvoeding kregen.

Voor deze studie werden ruim 1300 toekomstige moeders bestudeerd in het zogenaamde Project Viva in Massachussets. De onderzoekers keken naar de zwangerschap en de gezondheid van de kinderen gedurende de zwangerschap en de periode daarna.

Krijg je een hoger IQ door borstvoeding?

IQ wordt op verschillende manieren bepaald. Enerzijds heb je het verbale IQ. Dit is de intelligentie op het gebied van taal en hoeveel woorden je kent. Maar ook of je deze woorden op de juiste manier gebruikt en of je kunt redeneren. Anderzijds is er ook niet-verbale IQ. Dit is de intelligentie over het praktisch omgaan met problemen, je ruimtelijk inzicht en je motoriek.

Uit het onderzoek volgt dat kinderen van 7 jaar oud een hoger verbaal IQ hebben als zij borstvoeding gehad hebben. Ook wanneer de borstvoeding werd aangevuld met flesvoeding. De duur van het geven van borstvoeding bleek ook van invloed te zijn. Voor elke maand dat de kinderen aan de borst dronken, steeg hun IQ met een derde punt. Dit betekent dat kinderen die het volledige eerste jaar borstvoeding krijgen, een IQ hebben dat 4.2 punten hoger ligt dan bij kinderen die flesvoeding hebben gekregen.

Langer en meer is beter

De relatie tussen het geven van borstvoeding en het IQ bij kinderen op zevenjarige leeftijd is nog sterker als deze kinderen niets anders dan borstvoeding hadden gekregen gedurende het eerste levensjaar. In deze gevallen was er maandelijks sprake van een stijging van vier vijfden van een punt.

Opvallend is dat er geen verschillen in de resultaten bleken te zijn wat betreft het niet-verbale IQ tussen de twee groepen kinderen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.