Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap verhoogt kans op nierziekte

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van een hoge bloeddruk een grotere kans hebben op het krijgen van nierziekten. Zo’n vijf tot 10 procent van de zwangere vrouwen krijgt tijdens die periode te maken met een bloeddruk die hoger is dan normaal.

Ontwikkeling nierziekte bij de vrouw na

Zwangere vrouwen met een hogere bloeddruk dan normaal blijken veel vaker nierziekten te ontwikkelen dan zwangere vrouwen met een normale bloeddruk. Dat blijkt uit een onderzoek dat in 2013 gepubliceerd is in het Canadian Medical Association Journal. Zwangere vrouwen met een te hoge bloeddruk werden in dit onderzoek vergeleken met vrouwen die een normale bloeddruk hadden tijdens de zwangerschap. Ook bij deze vrouwen werd gekeken naar het aantal dat een nierziekte kreeg. Aan het onderzoek deden vrouwen uit Taiwan mee. Van 26.651 vrouwen was de bloeddruk te hoog tijdens hun zwangerschap en bij 213.397 vrouwen was de bloeddruk normaal.

De zwangeren met een bloeddruk die hoger was dan normaal, kregen 11 keer zo vaak een chronische nierziekte. Dit in vergelijking met zwangere vrouwen met een normale bloeddruk. Daarnaast hadden ze 14 keer zo vaak last van terminaal nierfalen. Terminaal nierfalen betekent dat je permanent moet dialyseren. Alleen door een niertransplantatie kun je hiervan herstellen.

Relatie eclampsie en nierziekte

Het risico hierop was overigens groter bij vrouwen die tijdens de zwangerschap last kregen van pre-eclampsie of eclampsie. Pre-eclampsie is een combinatie van bloeddruk die hoger is dan normaal en eiwitverlies via de urine. In de volksmond is de aandoening bekend onder de naam zwangerschapsvergiftiging. Deze term wordt in medische vaktaal echter niet meer gebruikt. De aandoening komt bij 3-5% van de vrouwen voor die voor het eerst zwanger zijn. Eclampsie is de zeldzame, meest ernstige vorm van zwangerschapshypertensie . Het komt voor bij 1 op de 200 vrouwen met pre-eclampsie of het HELLP-syndroom. Naast de verhoogde bloeddruk, eiwitten in de urine en/of bloedafwijkingen is er bij eclampsie ook sprake van epileptische insulten (stuipen, toevallen, convulsies). Eclampsie is een levensbedreigende situatie voor moeder en kind.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.