Roken en drinken beïnvloeden sperma niet op een negatieve manier

Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op de vruchtbaarheid van de man. Zo zou er een relatie bestaan tussen onvruchtbaarheid en het gebruik van alcohol en softdrugs. Ook overgewicht en roken zouden een negatieve invloed hebben. Een recente studie laat echter zien dat levensstijl weinig invloed heeft op de kwaliteit van het sperma van de man.

Mannen die te maken hebben met problemen met hun vruchtbaarheid krijgen vaak het advies om ongezonde gewoontes achterwege te laten. Dit brengt echter ook weer extra stress mee voor stelletjes die toch al in een moeilijke tijd zitten. Veel mannen vinden het dan juist lekker om even tot rust te komen en te ontladen met een biertje in de kroeg. Volgens het genoemde onderzoek hoeft dat dus geen probleem te zijn en kan dat gewoon.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden meer dan 2000 Britse mannen mee die onder behandeling stonden bij een vruchtbaarheidskliniek. Deze mannen moesten een aantal vragen beantwoorden over hun manier van leven. Daarna werden 940 mannen met een lage spermakwaliteit vergeleken met een groep van 1300 mannen van wie de kwaliteit van het sperma aanzienlijk hoger was.

Nauwelijks invloed alcohol en softdrugs

De resultaten van de studie lieten zien dat het gebruik van tabak, alcohol en softdrugs nauwelijks tot geen invloed had op de kwaliteit van het sperma. Hetzelfde gold voor overgewicht. Dit betekent dat het advies voor mannen die kampen met vruchtbaarheidsproblemen aangepast dient te worden. Dit wil echter niet zeggen dat je als man maar los moet gaan en maar zoveel mogelijk moet gaan drinken en roken als je wil. Het hanteren van een gezonde levensstijl is uiteraard altijd belangrijk. Zowel voor het algemene welzijn als voor de kwaliteit van je relatie. De resultaten tonen echter wel aan dat je als man in zulke gevallen niet alles achterwege hoeft te laten en af en toe mag zondigen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.