Onverklaarbare onvruchtbaarheid vaak toch door man

Als je samen besluit om zwanger te willen worden, kun je vaak niet wachten tot het zover is. Je bereidt je goed voor om de kans op een zwangerschap zoveel mogelijk te vergroten. Elke maand is weer spannend: is het gelukt of niet? Voor veel stellen is het dan toch ook weer een teleurstelling als dat niet geval is. Van alle vrouwen die proberen om zwanger te worden, is 30 procent binnen drie maanden in verwachting, 70 procent binnen een halfjaar en ruim 80 procent na een jaar. Na twee jaar is 90 procent zwanger. Als je na een jaar nog niet zwanger bent, is het een goed moment om een afspraak te maken bij je huisarts. Er is dan sprake van verminderde vruchtbaarheid. De arts zal kijken of er iets aan de hand is en je eventueel doorverwijzen voor nader onderzoek. Helaas krijgt één op de drie koppels die maar niet zwanger worden te horen dat er geen probleem is. Niets staat hun in de weg om zwanger te worden, er is sprake van onverklaarbare onvruchtbaarheid.

Onverklaarbare onvruchtbaarheid

Een nieuwe test laat echter zien dat er vaak wel sprake is van een probleem en dat dat in 80 procent van de gevallen bij de man ligt. De oorzaak is de slechte kwaliteit van het sperma, vaak veroorzaakt door beschadigd DNA. Vruchtbaarheidsklinieken testen het sperma vaak op vorm, snelheid en concentratie; er wordt niet gekeken naar de genetische kwaliteit. Vandaar dat het probleem in eerdere onderzoeken niet naar voren is gekomen.

Bij de nieuwe test is dit anders: er wordt bij het testen van de spermacellen ook gekeken naar de toestand van het genetisch materiaal. Als er sprake is van breuken en scheuren in het DNA, dan is de kans op een zwangerschap bij de vrouw kleiner. Ook eindigt een eventuele zwangerschap vaker in een miskraam.

De test is ontwikkeld door Professor Sheena Lewis. Zij geeft aan dat de test kansen biedt voor stellen die graag zwanger willen worden en bij wie het door een schijnbaar onverklaarbare reden maar niet wil lukken. Ze ondergaan vaak dure vruchtbaarheidsbehandelingen die ook nog eens veel tijd kosten. Maar omdat er gewerkt wordt met kapotte spermacellen, is de kans op succes veel lager. De nieuwe test biedt een oplossing, waardoor deze stellen hun kinderwens sneller en goedkoper in vervulling kunnen laten gaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.