Tool om de kans op een natuurlijke zwangerschap te berekenen

Het Radboud UMC en het AMC hebben een tool ontwikkeld voor het berekenen van de kans op een natuurlijke zwangerschap. Dit model kan de behoefte aan een eventuele ivf-behandeling beter bepalen. De kans op zwangerschap voor stellen die hier behoefte aan hebben, wordt hierdoor vergroot.

Natuurlijke zwangerschap of niet?

Onderzoek laat namelijk zien dat binnen een jaar de kans op een spontane zwangerschap even groot is als de kans op een zwangerschap na een eerste ivf-behandeling. Voor veel stellen is het dus aan te raden om nog even te wachten met een ivf-behandeling.

De tool is beschikbaar in zo’n 25 Nederlandse ziekenhuizen. De tool is ontwikkeld door een internetbureau samen met het AMC in Amsterdam en het Radboud UMC in Nijmegen.

Kans op natuurlijke zwangerschap

De tool is bedoeld voor stellen waarbij het maar niet wil lukken om zwanger te worden. Zonder dat er een duidelijk aanwijsbare reden is. De tool bestaat uit een vragenlijst die door zowel de man als de vrouw ingevuld worden. De vragen gaan over de leeftijd, gezondheid en omgevingsfactoren. Ook resultaten van al uitgevoerde vruchtbaarheidsonderzoeken worden toegevoegd. Op basis van de antwoorden van het stel en de beschikbare onderzoeksresultaten bepaalt de tool de spontane zwangerschapskans. Afhankelijk van de situatie van het stel is dit de spontane zwangerschapskans in het komende half jaar of jaar.

De tool adviseert een afwachtend beleid wanneer de kans om binnen een jaar natuurlijk zwanger te worden groter is dan 30%. Is de kans op een natuurlijke zwangerschap lager dan 30 procent? Dan wordt er samen met een medisch specialist gekeken naar mogelijke behandelopties.

Online portaal

Het internetbureau Virtual Affairs heeft alle data en bestaande richtlijnen vertaald naar een online portaal. Stellen die een kinderwens hebben, kunnen hier terecht voor alle vragen die zij hebben en eventuele acties die zij moeten ondernemen. De tool is zo pragmatisch mogelijk ingericht, waardoor stellen met een kinderwens en een medisch specialist samen aan de slag kunnen. Hierdoor wordt de communicatie tussen beide partijen aanzienlijk verbeterd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.