Sporten tijdens de zwangerschap

Een Amerikaanse gynaecoloog raadt vrouwen aan om te blijven sporten tijdens de zwangerschap. Rustig aan doen is zeker niet wat hij bedoelt. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat zwangere vrouwen er baat bij hebben om voor en tijdens de zwangerschap te gaan sporten en dat het opbouwen van een goede conditie loont.

Is het veilig om te sporten tijdens de zwangerschap?

De onderzoeker, Bradley Price, is zelf een triatleet en hij wilde gaan kijken of het voor zwangere vrouwen wel veilig is om te gaan beginnen met sporten tijdens hun zwangerschap. Zij deed haar onderzoek onder zwangere vrouwen die nooit aan sport hadden gedaan. Ze verdeelde de groep in tweeën: de ene groep moest vier keer per week zo’n 45 tot 60 minuten matig sporten en de andere groep hoefde niets extra te ondernemen op het gebied van beweging. De zogenaamde actieve groep zwangere vrouwen begon met sporten in de de 13e week van de zwangerschap en hield het vol tot tenminste de 36e week.

Sportieve vrouwen hebben vaker een natuurlijke bevalling

De resultaten van zijn onderzoek waren overtuigend. In de groep niet sportieve zwangere vrouwen was er in 32 procent van de gevallen sprake van een keizersnede. In de andere groep, de vrouwen die wel aan sport deden, was dit percentage aanzienlijk lager: 6 procent beviel door middel van een keizersnede. Daarnaast bleek dat de placenta’s van de actiever moeders groter waren in vergelijking met de niet-actieve groep. Dit kan wijzen op een betere bloedtoevoer naar de baby tijdens de zwangerschap. Deze resultaten wijzen erop dat beweging tijdens de zwangerschap een positieve invloed heeft op het welzijn van de baby tijdens de bevalling.

Verder bleek de groep sportieve vrouwen een kleinere kans te hebben op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging. Veel gynaecologen zijn bang dat zwangere vrouwen tijdens het sporten het slachtoffer worden van een ongeval en zo letsel oplopen, maar deze angst bleek ongegrond te zijn. Ook was het risico op een vroeggeboorte niet groter. Het percentage gezonde baby’s was voor beide groepen gelijk. Zo was er geen verschil in geboortegewicht en lengte. Dit resultaat zou erop kunnen wijzen dat sporten tijdens de zwangerschap het verloop van de zwangerschap en de bevalling vergemakkelijkt.

Het idee van rustig aan doen tijdens de zwangerschap is achterhaald

Het advies om het vooral rustig aan te doen tijdens de zwangerschap lijkt dus achterhaald. Tenzij er natuurlijk complicaties zijn waardoor je het beter rustig aan kunt doen. Als alles normaal verloopt is het juist goed om te blijven sporten tijdens de zwangerschap en op deze manier je conditie op peil te houden. Het kan dus ook geen kwaad om te beginnen met (matig) sporten als je zwanger bent. Het is veilig voor zowel moeder als kind. Zwemmen is bijvoorbeeld een goede sport tijdens je zwangerschap.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.