Zwemmen tijdens de zwangerschap - de beste sport

Veel vrouwen willen tijdens de zwangerschap toch iets aan sport doen. Ze willen hun conditie op peil houden en ook de onvermijdelijke toename in gewicht zoveel mogelijk beperken. Zwemmen blijkt tijdens de zwangerschap een ideale sport te zijn. Je traint je armen en benen flink, je hebt geen last van je gewicht in het water en de kans dat je een blessure oploopt is minimaal. Zwemmen blijkt namelijk een van de veiligste sporten te zijn.

Als je voor je zwangerschap al regelmatig naar het zwembad ging om baantjes te trekken, kun je daar gewoon mee doorgaan als je zwanger bent. Was je voor de zwangerschap geen fanatiek sporter, zorg er dan voor dat je de boel niet gaat forceren. Vraag eventueel je verloskundige om advies. Hij of zij weet vast en zeker hoe je het zwemmen het beste kunt aanpakken en opbouwen. Het is in ieder geval belangrijk om aan een warming-up en cooling-down te doen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Aangeraden wordt om voor en na het zwemmen een glas water te drinken. En tijdens het zwemmen elke 20 minuten. Is het water erg warm, dan moet je zelfs meer drinken om uitdroging te voorkomen.

Minder last van ochtendmisselijkheid

In het eerste trimester van je zwangerschap is het een goed idee om dagelijks 30 minuten te zwemmen. Mits je daar de energie voor hebt. Mocht het lukken, zorg er dan voor dat je in de ochtend gaat zwemmen. Het helpt bij sommige vrouwen tegen de misselijkheid en het zorgt bovendien voor een flinke dosis energie. Een goed begin van de dag!

Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap kun je gewoon doorgaan waar je mee bezig was wat het zwemmen betreft. Wel is het misschien handig om een speciaal zwangerschapsbadpak aan te schappen. Dat zit dan toch wat comfortabeler.

Zwemmen tijdens de zwangerschap geeft minder blessures dan andere sporten

Ook tijdens het derde trimester blijft zwemmen een goede sport. Het water ondersteunt je gewrichten, voorkomt blessures en zorgt ervoor dat je niet oververhit raakt. De beste zwemslag blijkt de schoolslag te zijn: de borstspieren worden hierdoor verlengd en de rugspieren verkort. Hierdoor wordt de druk op de rug verminderd. Veel vrouwen hebben hier tijdens hun zwangerschap last van. De schoolslag vergt daarnaast nauwelijks inspanning. Om het ademen wat makkelijker de maken is het gebruik van een snorkel een goede oplossing.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.