Snel zwanger worden na de bevalling. Is dat mogelijk

Na 9 maanden zwangerschap heeft je lichaam de tijd nodig om te herstellen. Dit wordt vaak “ontzwangeren” genoemd. Niet echt een sexy term voor de periode na je bevalling. Maar je lichaam moet herstellen van de maanden dat het een ander leven heeft gevoed en gezorgd heeft voor de groei van je baby. Je baarmoeder moet weer krimpen. Meestal duurt het zo’n 6 weken voordat je de dagelijkse dingen weer kunt oppakken die je ook voor je zwangerschap deed, zoals sporten en seks.

Hoe snel kun je alweer zwanger worden?

Toch is het mogelijk dat je lichaam vlak na de geboorte van je baby alweer klaar is voor een nieuwe zwangerschap. Twee tot vier weken na de bevalling is een ovulatie alweer mogelijk en kun je weer snel zwanger worden als je onveilig vrijt. Deze kans is groter als je geen borstvoeding geeft. Meestal duurt het wel enkele maanden voordat je weer vruchtbaar bent, maar dat geldt dus echt niet voor iedereen. Je menstruatie komt gemiddeld na 14 maanden terug, maar dat wil niet altijd zeggen dat je ovuleert. Andersom kan het ook het geval zijn: je ovuleert alweer zonder dat je menstrueert.

Kun je zwanger raken als je borstvoeding geeft?

Veel vrouwen denken dat het geven van borstvoeding een bescherming is tegen een nieuwe zwangerschap. Het kan wel, maar het is zeker geen waterdichte methode. Door de borstvoeding wordt de ovulatie gemiddeld zo’n 8 maanden uitgesteld door het hormoon prolactine. Alleen in de eerste zes weken na de geboorte is het geven van borstvoeding in 98 procent van de gevallen een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Maar dat moet het ook zo zijn dat jij je baby uitsluitend op vraag voedt. En je mag dan nog geen menstruatie gehad hebben.

Het kans dus wel, maar het wordt wel afgeraden door medici om vlak na je bevalling opnieuw zwanger te worden. Om je lichaam optimaal de kans tot herstel te geven, wordt aangeraden om tussen twee zwangerschappen toch een periode zo’n 12 tot 15 maanden te laten zitten.

Anticonceptie is de veiligste oplossing

Het is dus zaak om je goed te laten informeren door je (huis)arts. Om een nieuwe zwangerschap kort na de bevalling te vermijden, is het dus aan te raden om weer anticonceptie te gaan gebruiken. Je kunt kiezen voor het gebruik van een condoom of je gaat weer aan de pil. In het laatste geval moet je kiezen voor een pil op basis van progesteron. Anticonceptie op basis van oestrogeen moet je vermijden als je borstvoeding geeft, tot zes maanden na de geboorte van je baby.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.