Afname kwaliteit sperma al vanaf 35 jaar

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de kwaliteit van sperma eerder achteruitgaat dan altijd werd gedacht. Als een man de leeftijd van 35 jaar heeft bereikt, is er al sprake van een verminderde spermakwaliteit. De kans op een zwangerschap daalt daarmee natuurlijk ook; de leeftijd van de vrouw heeft hier verder dan geen invloed op.

Afname kwaliteit sperma

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er naarmate een man ouder wordt, er sprake is van een groter aandeel van zaadcellen met een X-chromosoom. Er blijkt een verandering plaats te vinden in de verhouding tussen sperma dat Y- of X-chromosomen met zich meedraagt. Deze chromosomen zijn zoals bekend bepalend voor het geslacht van de toekomstige baby. Vanaf de leeftijd van 55 jaar blijken mannen hierdoor vaker dochters te krijgen in vergelijking met jongere mannen. Welke reden hier aan ten grondslag ligt, is echter niet bekend.

Aan het onderzoek deden ruim 5000 mannen mee. Deze mannen bevonden zich in de leeftijd van 16 tot en met 72 jaar. De volgende aspecten werden door de onderzoekers bekeken: de hoeveelheid aan spermacellen, de beweeglijkheid van de spermacellen en de vorm van de spermacellen. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat er sprake was van een zekere mate van stabiliteit totdat mannen de leeftijd van 34 jaar bereiken. Na deze leeftijd blijkt het aantal spermacellen af te nemen.

Spermaproductie neemt op termijn ook af

Nadat de man de leeftijd van veertig jaar heeft bereikt, blijken er ook een aantal veranderingen in zijn lichaam plaats te vinden. Zo is er sprake van een afname in de spermaconcentratie en in het percentage spermacellen dat een normale vorm hebben. Nadat mannen 45 jaar zijn geworden, blijkt ook het volume van de zaadlozing sterk af te nemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.