7 fabels over sneller en makkelijker zwanger worden

Er zijn veel fabels over hoe je het beste en snelst zwanger kunt worden. In dit artikel zetten we een aantal van de bekendste fabels en de bijbehorende feiten op een rijtje.

Als jij en je partner hebben besloten dat je zwanger wilt worden ga je je vast inlezen. Wat kun je doen om snel en gezond zwanger te worden? Grote kans dat je overspoeld wordt met tips en adviezen hoe je dat het beste aan kunt pakken. Vriendinnen, internet, boeken en tijdschriften: overal vind je wel informatie en iedereen denkt het het beste te weten. Maar wat is waar en wat moet je zeker niet geloven? Hierbij een overzicht van de feiten versus de fabels.

1. Niet te veel met zwanger worden bezig zijn helpt bij het zwanger worden

De kans dat je zwanger wordt zou groter zijn als je er juist niet te veel mee bezig bent en je er geen zorgen over maakt. Met andere woorden: relax! Al was het mogelijk, hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Ok, extreme stress kan invloed hebben op je ovulatie, maar bezig zijn met een eventuele zwangerschap kan juist in je voordeel werken. Denk aan het bijhouden van je cyclus zodat je weet wanneer je vruchtbare periode is.

2. Overdag vrijen met het licht aan

Een stelling die je nogal eens op internet tegenkomt is dat je overdag zou moeten vrijen met het licht aan. Hiermee zou je de kans op een snelle zwangerschap vergroten. Ok, in de ochtend beschikt de man over meer zaadcellen, dus daar zit wel iets in. Maar het licht aan of uit… dat maakt werkelijk helemaal niets uit. Doe dus vooral wat je zelf het prettigst vindt.

3. Je wordt sneller zwanger als je elke dag seks hebt

Je kunt het wel 10 keer per dag doen, als je niet in je vruchtbare periode zit, zul je niet zwanger worden. Ben je wel aan het ovuleren, dan zou het niet uitmaken of je het elke dag of om de dag doet. Dit laatste blijkt uit de resultaten van meerdere wetenschappelijke onderzoeken.

4. Als je vroeg in je vruchtbare periode vrijt krijg je een jongen

Vrij je vroeg tijdens je vruchtbare periode, dan heb je meer kans op een jongen. Later in de vruchtbare periode is er meer kans op een meisje. ‘Jongenssperma’ (die met de Y-chromosomen) zou sneller zwemmen dan hun vrouwelijke rivalen. Dit is een typische fabel uit grootmoeders tijd. Hoewel er genoeg studies zijn gedaan, is er nooit enig bewijs voor dit verhaal gevonden.

5. Fietsen heeft een negatief effect op het aantal zaadcellen van de man

Als je partner op olympisch niveau lange afstanden fietst of meedoet aan de Tour de France zou het theoretisch gezien kunnen dat de hitte en het strakke broekje van invloed zijn op de vruchtbaarheid van de man. Voor wie dagelijks braaf naar zijn werk fietst zijn er echt geen negatieve gevolgen.

6. Het eten van bespoten bananen zou mannen steriel kunnen maken

Dit idee is gebaseerd op een onderzoek dat liet zien dat de chemicaliën die worden gebruikt bij de teelt van bananen een negatief effect op het sperma van landarbeiders hadden. Er is geen enkel klinisch bewijs dat mannen die de bananen eten op dezelfde manier zou kunnen worden beïnvloed.

7. Het koelen van de mannelijke genitaliën met een zak ijs kan zijn vruchtbaarheid verhogen

Hier zit wel een kern van waarheid in: spermacellen hebben de neiging in aantal te stijgen onder koelere temperaturen. Om deze reden worden mannen die proberen om hun vriendin of vrouw zwanger te maken geadviseerd om los ondergoed (boxershorts in plaats van slips) te dragen en lange hete baden, sauna’s en bubbelbaden te vermijden. Een klein nadeel: het duurt minstens twee maanden voordat het koelen een positief effect heeft op het aantal zaadcellen. In de praktijk zal dit dus niet echt nuttig zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.