Stress bij zwangere vrouw verhoogt kans op ziekte bij baby

Onderzoek uitgevoerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen toont aan dat baby’s van wie de moeder veel stress en angst ervaart tijdens de zwangerschap en angst ervaart tijdens de zwangerschap in het eerste levensjaar meer last hebben van gezondheidsproblemen. Het blijkt dat tien procent van de ziektes van deze baby’s aan deze oorzaak toegeschreven kunnen worden. Het gaat om algemene ziektes zoals koorts, ontstekingen aan de ogen en oren, ziektes van de luchtwegen en huidziektes. Daarnaast blijkt dat de baby’s vaker antibiotica moeten slikken.

Deze cijfers komen voort uit het langlopende onderzoek naar Basale Invloeden op Baby Ontwikkeling (BIBO). Voor dit onderzoek worden 200 moeders en hun kinderen gevolgd.

Stress en angst

Er wordt gekeken naar het ervaren van stress en angst van de zwangere vrouw in het laatste trimester en het aantal keer dat het kind ziek werd. Aan de hand van vragenlijsten die de moeders invullen wordt de mate van stress en angst gemeten. Daarnaast wordt gekeken naar de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol door het nemen van speekselmonsters. Tijdens het eerste levensjaar van de baby wordt de moeder maandelijks geïnterviewd over de gezondheid van het kindje.

Immuunsysteem

De resultaten van de studie laten een verband zien tussen stress en angst bij de moeder en het aantal keer dat het kind ziek is. Het is echter niet bekend of het kind ook langer ziek is. Daarnaast toont dit onderzoek ook niet aan of stress en angst bij de zwangere vrouw het immuunsysteem van de baby negatief beïnvloedt. Eerder onderzoek bij dieren en ook bij mensen laat dat wel zien.

De gevolgen op de lange termijn zijn ook nog niet bekend. Het zou kunnen dat wanneer je als baby vaker ziek bent geweest, je op latere leeftijd juist minder vaak ziek wordt. Je hebt meer ziektes meegemaakt en beschikt daardoor over meer weerstand. De groep moeders en kinderen die aan het onderzoek meedoen, blijven gevolgd worden. Misschien kan hier dan in de toekomst meer over gezegd worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.