stress tijdens zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat stress tijdens de zwangerschap invloed heeft op de ongeboren baby. Dit effect is in ieder geval van tijdelijke aard. Reden van de onderzoekers om deze conclusie te trekken is dat foetussen vaker hun linkerhand blijken te gebruiken als de aanstaande moeder last heeft van stress.

Voor het onderzoek werden de 4D-scans van 15 ongeboren baby’s bestudeerd. Al deze baby’s verkeerden in een goede gezondheid. De baby’s ondergingen vier keer een scan tussen de 24e en 36e week van de zwangerschap. Daarnaast werd aan de aanstaande moeders gevraagd hoe groot hun stressniveau was in de vier weken voorafgaande aan de scan.

Relatie stress bij moeder en linkshandigheid foetus

De resultaten lieten zien dat hoe meer stress een zwangere vrouw had, hoe vaker de baby het gezichtje met de linkerhand aanraakte. Een opvallend resultaat, aangezien rechtshandigheid vaker voorkomt. De verwachting was dan ook dat de ongeboren baby’s vaker gebruik zouden gaan maken van hun rechterhand naarmate ze zich verder zouden ontwikkelen in de baarmoeder. Dat bleek dus niet zo te zijn; er was een duidelijke relatie tussen het stressniveau van de moeder en het veelvuldig gebruik van de linkerhand door de foetus. Op basis van deze resultaten kun je de conclusie trekken dat stress bij de moeder invloed heeft op het gedrag van de baby in de baarmoeder. Het is dus van groot belang om ervoor te zorgen dat een vrouw zo weinig mogelijk stress ervaart gedurende de zwangerschap.

De resultaten van dit onderzoek zeggen echter niets over de toekomstige handvoorkeur van de baby. Het wil dus niet zeggen dat baby’s van gestreste moeders altijd linkshandig zullen worden. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat links- of rechtshandigheid in sommige gevallen genetisch bepaald is.

Vervolgonderzoek is nog nodig om te bepalen of stress bij de aanstaande moeder tijdens de zwangerschap ook gevolgen heeft voor (het gedrag van) de baby na de geboorte. Ook is het interessant om te bekijken of de foetus van een gestreste moeder zelf ook stress ervaart. Een manier om dit te onderzoeken is door te kijken naar de stresshormonen van de baby.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.