Gevolgen van stress tijdens de zwangerschap

Angst en stress tijdens de zwangerschap zorgen voor gedragsproblemen bij het kind op vijfjarige leeftijd, terwijl 30% van de zwangere vrouwen last heeft van depressieve gevoelens en angstklachten. Dat laat onderzoek onder 8000 zwangere vrouwen uit Amsterdam zien.

Stress tijdens de zwangerschap

Daar staat tegenover dat stress tijdens de zwangerschap geen schadelijke gevolgen heeft op de lichamelijke gezondheid van het kind. De vrouwen werden tijdens hun zwangerschap gevolgd. Daarna zijn een aantal van hun kinderen gevolgd. Het onderzoek op deze kinderen op vijfjarige leeftijd laat zien dat zij geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. De verwachting was dat dat wel zo zou zijn.

Het was al bekend dat stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot een kortere zwangerschap en een laag geboortegewicht.

Leefgewoonten en zwangerschap

In de studie werden duizenden kinderen uit Amsterdam na de geboorte gevolgd. De kinderen hadden verschillende etnische achtergronden. Het was dus ook belangrijk om af te vragen wat de relatie is tussen de leefgewoonten tijdens de zwangerschap en de gezondheid van het kind. Zo is er bij niet-Nederlandse kinderen vaker sprake van overgewicht in vergelijking met Nederlandse kinderen. Bij kinderen met een Marokkaanse en Turkse achtergrond is dit vaak al op jonge leeftijd het geval. De exacte reden hiervan is niet bekend. Een reden zou kunnen zijn dat deze kinderen al calorierijk voedsel krijgen als ze 4-5 maanden oud zijn. En als je op jonge leeftijd al gewend bent om veel te eten, is de kans groot dat je op latere leeftijd ook minder snel verzadigd raakt en dus meer eten nodig hebt. Verder onderzoek is echter nodig om hier meer over te kunnen zeggen.

Overgewicht

Het onderzoek toonde verder aan dat moeders van een kind met overgewicht geen reëel beeld hebben van het gewicht van hun kind. Ze onderschatten het zelfs. Aangezien overgewicht een steeds groter probleem wordt in de huidige samenleving is dat zorgelijk. Het is dus belangrijk om bewustzijn te kweken bij deze ouders, zodat ze gaan inzien dat hun kind echt te zwaar is en ze er ook iets aan kunnen doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.