Overgewicht bij aanstaande moeder leidt niet automatisch tot een dikke baby

Een onderzoek uitgevoerd door Amerikaanse wetenschappers toont het volgende aan: overgewicht bij aan bij aanstaande moeder leidt niet automatisch tot te dikke baby’s. Een gezond eetpatroon tijdens de zwangerschap is genoeg om een baby met een gezond geboortegewicht ter wereld te brengen. Het (over)gewicht van de moeder heeft hier dan geen invloed op.

Eiwit SIRT1 en gevolgen overgewicht bij aanstaande moeder

Het eiwit SIRT1 lijkt hierbij een grote rol te spelen. De onderzoekers gaan ervan uit dat dit eiwit het DNA ‘herschrijft’, dit zorgt voor afname of toename van de kans op overgewicht bij het kind. Een vetrijk voedingspatroon zorgt voor een verandering van processen in het lichaam, in dit geval die van de zwangere vrouw, waardoor de ontwikkeling van het genetisch materiaal van het kind verandert. Het eiwit SIRT1 is hier in ieder geval gedeeltelijk verantwoordelijk voor, omdat het de regelaars van het vet- en glucosemetabolisme verandert.

Onderzoek onder zwangere apen

Tijdens het onderzoek werden drie groepen zwangere apen door de wetenschappers bestudeerd. Een groep had gedurende de zwangerschap een gezond voedingspatroon. Een tweede groep had juist een vetrijk voedingspatroon. De derde groep apen had in eerste instantie gedurende een aantal jaren overgewicht. Tijdens de zwangerschap echter aten deze apen heel gezond. Uit de resultaten bleek dat de levers van de kinderen van de moeders uit de tweede groep minder SIRT1 vertoonden. Het volgen van een gezond voedingspatroon leidde tot normale hoeveelheden van dit eiwit, ongeacht het gewicht van de moeder. Een zwangere vrouw met overgewicht krijgt dus niet automatisch een dikke baby.

De resultaten van dit onderzoek laten volgens de wetenschappers hoe belangrijk het is om tijdens de zwangerschap gezond te eten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.