moeilijker zwanger worden met overgewicht

Vrouwen die op een gezond gewicht zitten worden gemiddeld gezien makkelijker zwanger dan vrouwen die kampen met overgewicht. Daarnaast blijkt dat vrouwen met overgewicht gedurende de zwangerschap vaker met complicaties te maken krijgen.

Eerst afvallen, dan zwanger worden

Afvallen voordat je gaat proberen om zwanger te worden vergroot dus niet alleen de kans om zwanger te worden. Als je op een gezond gewicht zit heb je dus ook een grotere kans op een gezonde en voorspoedige zwangerschap. Ook is al uit verschillende onderzoeken gebleken dat kinderen van moeders met overgewicht meer kans hebben op verschillende aandoeningen, waaronder ADHD. Kortom, afvallen voor je zwangerschap is beter voor zowel jezelf, als je toekomstige kindje.

Overgewicht en vruchtbaarheid

Vrouwen met overgewicht die moeite hebben om zwanger te raken (zogenaamde verminderde vruchtbaarheid) blijken er moeite mee te hebben om iets aan hun gewicht te doen. Afvallen is erg moeilijk voor deze groep vrouwen. Het volgen van een gestructureerd programma hiervoor, zoals het hanteren van een gezonde leefstijl en sporten, is een grote opgave. Vaak zie je dan ook dat deze vrouwen hun lijnpogingen al snel weer staken.

Hoe kan het dat het voor deze vrouwen moeilijker is om in verwachting te raken? Onderzoek laat zien dat een toename in het buikvet en dan vooral het vet rond de darmen (ook wel intra-abdominaal vet genoemd) een belangrijke rol spelen in de vruchtbaarheid bij vrouwen. Vaak blijft bij deze vrouwen de ovulatie uit. Bij vrouwen die geen ovulatie hebben blijkt dat een afname in dit intra-abdominaal vet tot een herstel van de ovulatie leidt.

Geen vruchtbaarheidsbehandelingen voor vrouwen met overgewicht

Op basis van het bovenstaande adviseren sommige artsen dan ook om geen vruchtbaarheidsbehandelingen aan te bieden aan vrouwen met ernstig overgewicht die problemen hebben om zwanger te worden. Volgens deze artsen hebben de vrouwen in kwestie meer baat bij ondersteuning bij het afvallen. Dit klinkt misschien hard, maar de kans is inderdaad aanwezig dat afvallen meer effect heeft dan de gangbare vruchtbaarheidsbehandelingen.

Met behulp van een echo kan de hoeveelheid intra-abdominaal vet op een makkelijke manier gemeten worden. Deze methode is tevens goedkoop en betrouwbaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.