Hoe kun je de vruchtbaarheid voorspellen

Ovulatie

Om zwanger te worden moet er een eicel uit een van de eierstokken vrijkomen. Dit heet de eisprong, of ovulatie. Er zijn verschillende manieren om dit moment te bepalen en daarmee je vruchtbare periode te voorspellen.

Menstruatie bijhouden

Als je regelmatig menstrueert, is er bijna zeker ook elke maand een eisprong. Een vrouw met een regelmatige 28-daagse cyclus is tussen de 11e en 15e dag na de eerste dag van de menstruatie vruchtbaar. De eisprong vindt plaats ongeveer 14 dagen vóór het begin van de menstruatie. Als je regelmatig menstrueert (bijvoorbeeld om de 28 dagen), dan kun je voorspellen wanneer je volgende menstruatie ongeveer komt. Je eisprong is ongeveer 14 dagen voor die datum. Als je onregelmatig menstrueert, dan is het lastig te voorspellen wanneer de volgende eisprong komt.

Je vruchtbare periode voorspellen

Als je opeens meer helder slijm in je vagina hebt, kan dat wijzen op een eisprong. Door dit slijm is het voor zaadcellen makkelijker om vanuit de vagina in de baarmoeder te komen. Tijdens de eisprong kan ook pijn in de buik of een lichte bloeding optreden. Sommige vrouwen weten daardoor precies wanneer er een eisprong is. Soms is het onzeker of er wel een eisprong is. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak menstrueert (meer dan 35 dagen tussen de menstruaties) of als de menstruatie wegblijft. Als je een halfjaar niet meer hebt gemenstrueerd, dan is er in die tijd waarschijnlijk ook geen eisprong geweest.

Nauwkeuriger bepalen

De vruchtbare periode kan nauwkeuriger bepaald worden aan de hand van de lichaamstemperatuur van de vrouw. Daarnaast zijn er bij de apotheek en drogist ovulatietesten verkrijgbaar. Hiermee kun je redelijk nauwkeurig voorspellen wanneer de volgende eisprong optreedt. Een eicel blijft 24 uur in leven en de zaadcel soms zelfs 72 uur. Dus ook door 1 tot 2 dagen voor de eisprong te vrijen, kan er een bevruchting optreden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.