gebruik van antidepressiva veilig tijdens zwangerschap

Het meest voorgeschreven type antidepressivum is SSRI’s. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik hiervan tijdens de zwangerschap de groei van de baby gedurende het eerste levensjaar niet beïnvloedt. Wel kan het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap long-en darmproblemen veroorzaken bij het ongeboren kind.

Antidepressiva tijdens de zwangerschap

De studie is gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry. Aangenomen werd dat het gebruik van antidepressiva door zwangeren niet goed zou zijn voor de baby. Het zou de groei tijdens het eerste jaar van het kind vertragen. Daarom was men altijd erg bezorgd over vrouwen die deze medicatie gedurende de zwangerschap gebruikten.

Dit nieuwe onderzoek laat echter zien dat deze bezorgdheid niet terecht is. De lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van de baby’s van moeders die antidepressiva gebruikten waren niet anders dan van moeders die geen medicijnen slikten tijdens hun zwangerschap. Baby’s van depressieve moeders bleken wel bij de geboorte korter te zijn. Dit verschil verdwijnt echter weer binnen twee weken.

Voors en tegens afwegen

Deze informatie is uiteraard nuttig voor zwangere vrouwen met psychologische klachten. Zwangeren zijn niet alleen bezorgd over de risico’s bij de geboorte, maar ook over het effect van hun medicatie op de langere termijn. Zo kunnen zij de voordelen van het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap afwegen tegen de eventuele risico’s.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat een depressie een negatieve invloed heeft op de gezondheid van zowel de moeder als het kind. Vrouwen die stoppen met het gebruik van SSRI’s hebben een hoge kans op een terugval. Daarnaast is bij vrouwen, die tijdens de zwangerschap depressief zijn, de kans groter dat het kindje vroeger geboren wordt met een lager geboortegewicht. Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziekten van de baby weer vergroot.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.