Gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap kan leiden tot long en darmproblemen baby

Zo’n twee procent van de vrouwen in Nederland slikt antidepressiva gedurende de zwangerschap. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze medicijnen voor het ongeboren kind, terwijl de effecten wel ernstig kunnen zijn.

Gevolgen gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap

In 2013 deed Peter ter Horst van de Universiteit van Groningen onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van antidepressiva. Hij stelde dat kinderen wiens moeder antidepressiva heeft geslikt tijdens haar zwangerschap na de geboorte beter moeten worden gevolgd op het gebied van medische problemen. Deze kinderen hebben in de eerste dagen namelijk slaap- en voedingsproblemen, maar kunnen tot hun tweede jaar ook darm- en longproblemen krijgen.

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat de baby’s wiens moeder tijdens de zwangerschap het antidepressivum chlomipramine slikten, last hadden van ontwenningsverschijnselen. Clomipramine behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. De baby’s hadden onder andere last van problemen met slapen en eten, maar ook hartritmestoornissen, ademhalingsproblemen en epileptische aanvallen kwamen voor.

Gevolgen merkbaar tot in het tweede levensjaar

De onderzoeker ontdekte ook dat deze kinderen in hun eerste twee levensjaren 20 tot 40 procent vaker gebruik moesten maken van laxeermiddelen in vergelijking met baby’s van moeders die geen antidepressiva hadden geslikt tijdens de zwangerschap. Deze resultaten zouden erop kunnen wijzen dat antidepressiva invloed hebben op de ontwikkeling van het maag-darmkanaal. Daarnaast blijken jonge kinderen van moeders die antidepressiva hebben geslikt meer gebruik te maken van medicatie voor hun luchtwegen. Dit effect gold vooral als de moeder de medicatie in het eerste trimester van haar zwangerschap had gebruikt. In deze periode worden namelijk de organen gevormd. De resultaten van de studie kunnen erop wijzen dat de medicatie gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de longen.

Het is dus belangrijk dat vrouwen die antidepressiva slikken en een kinderwens hebben door hun huisarts of apotheker gewezen worden op het gevaar van het gebruik van bepaalde soorten van deze medicatie. Eventueel is er een middel beschikbaar dat veel veiliger is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.