gebruik van antidepressiva veilig tijdens zwangerschap

In 2005 bleek al uit Zweeds onderzoek dat bepaalde antidepressiva veilig gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap. Het gaat dan om het gebruik van antidepressiva op basis van serotonine-heropnameremmers. Dit worden ook wel SSRI’s genoemd. Het gebruik ervan is veilig en levert geen serieuze gevaren voor de baby op. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap de kans op intra-uteriene dood of geboortedefecten niet verhoogt. Het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap lijkt ook geen negatief effect te hebben op de cognitieve ontwikkeling, de taalontwikkeling en gedrag en temperament van jonge kinderen. Wel blijkt dat een depressie bij de moeder een negatieve invloed heeft op de cognitieve- en taalontwikkeling van hun kinderen.

Wat zijn SSRI’s?

SSRI’s remmen de heropname van serotonine, een stof die een belangrijke rol bij de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen speelt. Serotonine en noradrenaline zijn twee neurotransmitters. Dit zijn stoffen in de hersenen, die van invloed zijn op onze stemming. Mensen die zich in een depressie bevinden hebben een te lage concentratie van beide neurotransmitters in de hersenen. Het is echter niet bekend of dit de oorzaak of juist het gevolg van de stoornis is. Antidepressiva grijpen in op de chemische ontregeling in het brein en hebben een positieve invloed op de stemming. Normaal gesproken wordt serotonine nadat deze is afgegeven door de zenuwcellen in de hersenen snel weer opgenomen door de cellen. De SSRI’s zorgen ervoor dat er meer serotonine in de hersenen komt.

Geen verhoogde kans op doodgeboorte bij gebruik van antidepressiva

Het onderzoek toonde aan dat er geen significante relatie was tussen het gebruik van deze SSRI’s en doodgeboorte of neonatale of post-natale sterfte. Voor het onderzoek werden de gegevens uit de nationale registers van diverse Scandinavische landen geanalyseerd. De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van de gegevens van meer dan 1,6 miljoen geboortes. In de studie werd door 1,8 van de zwangere vrouwen gebruik gemaakt van een SSRI.

Als er gekeken werd naar de niet-gecorrigeerde analyse was de kans op doodgeboorte van hun baby 25% hoger bij vrouwen die een SSRI hadden gebruikt tijdens hun zwangerschap. Maar feit is dat depressieve vrouwen vaker roken en op latere leeftijd kinderen krijgen. Als deze bevindingen worden meegenomen in de analyse van de resultaten van de studie blijkt het negatieve effect van de antidepressiva te verdwijnen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.