Prenatale depressie leidt tot agressie s gedrag bij kinderen op latere leeftijd

Bij moeders die tijdens hun zwangerschap last hebben van depressieve klachten is de kans vier keer zo groot dat hun kinderen op latere leeftijd agressief gedrag vertonen.

Veel vrouwen hebben last van depressieve gevoelens tijdens hun zwangerschap, zo’n 10-15% van alle zwangeren. In dit geval spreekt men van een zogenaamde prenatale depressie. Een prenatale depressie komt zelfs vaker voor dan een postnatale depressie (depressie na de bevalling).

In het onderzoek werden 120 moeders en hun kinderen tot hun zestiende levensjaar gevolgd. Het onderzoek laat de gevolgen zien van een prenatale depressie. Vrouwen die depressief waren tijdens de zwangerschap liepen een grotere kans op gewelddadige kinderen in vergelijking met andere moeders. Daarnaast lieten deze kinderen ook vaker asociaal gedrag zien.

De gevolgen van een prenatale depressie

Er bestaat een verband tussen gewelddadig gedrag van de moeder tijdens haar jeugd en een verhoogde kans op depressie tijdens een zwangerschap. Een verband dat aanwezig blijft. Zelfs als de moeders na de bevalling geen last meer hadden van depressieve klachten. Eerdere onderzoeken lieten al zien dat een postnatale depressie het gedrag van kinderen op latere leeftijd kan beïnvloeden.

De effecten van een postnatale depressie zijn al vaak onderzocht tijdens diverse studies, in tegenstelling tot die van een prenatale depressie. Het is duidelijk geworden dat vrouwen die tijdens de zwangerschap depressieve klachten vertonen, speciale aandacht en steun nodig hebben.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.