De vrouw die de meeste kinderen baarde

In 2018 werd de Britse Sue Redford op 43-jarige leeftijd moeder van haar 21 kind. Recordhouder is ze echter niet, daar komt ze zelfs niet eens bij in de buurt. De vrouw die de meeste kinderen baarde was een Russische vrouw waar we helaas maar weinig over weten.

Vrouw baarde 69 kinderen

De vrouw die de meeste kinderen baarde was de eerste vrouw van een Russische landwerker, Feodor Vassilyev genaamd. Tijdens hun huwelijk zette de vrouw 69 kinderen op de wereld tussen 1725 en 1765. Ook opmerkelijk voor die tijd was dat 67 van de 69 kinderen hun kindertijd overleefden. Het 69-tal kwam op de volgende manier tot stand:

  • 16 tweelingen
  • 7 drielingen
  • 4 vierlingen

Hoewel mevrouw Vassilyev de meeste kinderen op de wereld zette, is ze met een aantal van 27 niet de vrouw die de meeste bevallingen doorstond. Zo zou Barbara Stratzmann in de 15e eeuw 53 kinderen (38 zonen en 15 dochters) hebben gekregen in 29 bevallingen. Ook opmerkelijk is het verhaal van Elizabeth Greenhill in de 17e eeuw. Zij kreeg met 7 zonen en 32 dochters ‘slechts’ 39 kinderen. Zij kreeg met één tweeling slechts één meerling en had dus 38 bevallingen nodig om haar kroost compleet te maken.

Feodor Vassilyev

Voor Feodor Vassilyev is het te hopen dat de kinderbijslag in de 18e eeuw in Rusland goed geregeld was. Naast de 69 kinderen bij zijn eerste vrouw kreeg hij ook zes tweelingen en 3 drielingen met een andere vrouw wat zijn totaal dus op 87 kinderen bracht. Van het salaris van een landarbeider zal het voeden van 87 monden in ieder geval niet gemakkelijk geweest zijn.

Toscaanse vrouw baart 11 zonen in 2 jaar

De tweede op de lijst van vrouwen die de meeste kinderen baarden mag ook niet ontbreken. De Toscaanse mevrouw Gravata zette 62 kinderen op de wereld rond het begin van de vorige eeuw. Het meest opmerkelijke van haar verhaal is nog wel dat ze in twee jaar een zesling en vervolgens een vijfling (allen jongens) kreeg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.